Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Excesul copiilor la tehnologie poate duce la autism

Părinţi extrem de ocupaţi, copii foarte activi şi. acces necontrolat la tehnologie. Este reţeta aplicată de mulţi atunci când nu au timp să se ocupe de cei mici, mai ales în această perioadă.

de Redactia Observator

la 06.05.2020 , 17:21

  • 1 din 68 de copii suferă de autism.
  • Specialiştii vin cu recomandări.

Adulţii nu au timp, iar copiii au prea mult, aşa că cei mici petrec multă vreme cu tableta sau telefonul în mână. O idee deloc bună, spun specialiştii. Expunerea îndelungată la device-uri la vârste fragede poate avea urmări grave şi greu de reparat în timp. 

Gadget-urile sunt extrem de interesante pentru copii. Le captează atenţia pe loc şi, dacă nu le este limitat timpul petrecut cu telefonul în mână, pot deveni dependenţi.

Magdalena Budişteanu, neurolog pediatru: Copilul îşi creează o lume proprie, o lume imaginară, din care uneori nu poate fi scos uşor. Cu cât expunerea este mai prelungită, cu atât acest risc creşte foarte mult şi, în timp, copilul ajunge chiar să refuze socializarea, să interacţioneze din ce în ce mai greu cu cei din jur, să prefere această lume virtuală şi să apară chiar simptomele de spectrum autism.

Vezi și

Ca asta să nu se întâmple, este nevoie ca părintele să impună un program care să includă tot felul de activităţi pentru copii. De la jocuri interactive, la gătit împreună, curăţenie împreună, să facă sport cu copilul, să citească alături de el.

Pe acelaşi subiect

Magdalena Budişteanu, neurolog pediatru: În general, să ştiţi că un copil adoră să se joace. Important este ca cei care stau cu copilul să aibă această deschidere spre joc şi să aibă abilitatea de a antrena copilul, de a-i stimula creativitatea, imaginaţia şi atunci, copilul va renunţa.

Şi sigur vă vin acum în minte momentele în care copiii plâng neîncetat atunci când le refuzaţi capriciile.

Magdalena Budişteanu, neurolog pediatru: Din păcate, sunt comportamente învăţate.Chiar dacă copilul se supără şi plânge, este, sigur, foarte important ca părintele să vină cu o ofertă atractivă pentru copil. Şi, aici, părintele trebuie să îşi aloce din timpul lui pentru copil.

Pe lângă aceste sfaturi, specialiştii vin cu recomandări precise şi extrem de importante pentru sănătatea copilului.

Magdalena Budişteanu, neurolog pediatru: Recomandările actuale sunt ca până la vârsta de 2 ani, copilul să nu fie expus deloc la niciun mijloc electronic. Nici telefon, nici televizor, nici nimic. Între 2 şi 5 ani, sub o oră pe zi. Iar după 5 ani, la fel, cu prezenţa părintelui şi cu mare atenţie la ce se expune copilul, pentru că şi acest lucru este foarte important.

Statisticile internaţionale arată că 1 din 68 de copii suferă de autism, iar datele înregistrate în ultimii ani la noi în ţară sunt în continuă creştere. Peste 1.000 de copii sunt diagnosticaţi anual cu tulburare de spectru autist în România. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Înapoi la Homepage
Comentarii


Întrebarea zilei
Aţi fost vreodată victima unei înşelătorii pe WhatsApp?
Observator » Sănătate » Excesul copiilor la tehnologie poate duce la autism