Antena Meniu Search
x

Explozie de cazuri noi în Timiş. Acuzații grave la adresa DSP

Explozie de cazuri noi în Timiş. În doar o lună, numărul cazurilor s-a triplat. Iar judeţul a rămas fără locuri la Terapie Intensivă. Două din cele patru unităţi mobile ATI ale României sunt în acest moment acolo. Medicii vorbesc despre o răspândire incontrolabilă. Iar Direcţia de Sănătate Publică, instituţia care ar putea schimba situaţia, este vizată de acuzaţii grave.

de Redactia Observator

la 16.08.2020, 00:18

Vezi și
  • Actorul Raul Băştean a povestit pe Facebook cum rude ale sale au fost anunţate că au coronavirus, deşi nu au fost testate

Dintr-un judeţ model în lupta anti-coronavirus, Timişul a ajuns să nu mai poată face faţă creşterii alamante de infectări cu coronavirus.

În doar o lună, numărul cazurilor s-a triplat. Dacă în 15 iulie, erau 639 de bolnavi, astăzi, sunt 1.930. O treime din cazuri au fost depistate doar în ultimele două săptămâni. De 14 zile, judeţul are o medie de peste 40 de cazuri noi pe zi.

De unde această explozie de cazuri?

Raul Pătraşcu, manager Spitalul Judeţean: O foarte mare pondere sunt pacienţi care se pozitivează din concediu. Ne confruntăm acum cu o extindere comunitară largă, nu ajută nici faptul că încă nu ne-am obişnuit cu aceste măsuri de a purta masca.

Cornelia Bubatu, purtătoare de cuvânt DSP Timiş: La acestea se adaugă şi faptul că judeţul Timiş are numeroase puncte de trecere a frontierei, iar în această perioadă estivală afluxul de persoane la intrarea în ţară e mai mare.

Grav este că între 5 şi 10 la sută dintre cei depistaţi cu Covid-19 ajung la Terapie Intensivă. Spitalele nu mai fac faţă, iar personalul medical se îmbolnăveşte şi el: peste 100 de cadre medicale au fost depistate cu coronavirus de la începutul epidemiei din ţara noastră.

În tot judeţul sunt 7 spitale care primesc pacienţi cu Covid-19 şi o unitate mobilă de Terapie Intensivă. În total, 115 paturi pentru bolnavii fără complicaţii şi 31 de paturi la Terapie Intensivă. La ATI nu mai este niciun loc.

Raul Pătraşcu, manager Spitalul Judeţean: Facem mii de teste pe zi. Numai noi la judeţean facem 500 de teste pe zi şi atunci e normal să descoperim aceste cazuri, care de multe ori sunt asimptomatice.

Medicii au mai cerut încă o unitate mobilă de ATI. Şi au primit-o pe cea de la Galaţi. Judeţul Timiş are acum două din cele patru unităţi mobile de Terapie Intensivă de la noi din ţară.

Persoanjele cheie care pot face ceva să oprească răspândirea sunt reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică. Doar că instituţia e complet depăşită de situaţie, acuză un actor de la Teatrul Naţional Timişoara infectat cu coronavirus. Raul Băştean a povestit pe Facebook cum rude ale sale au fost anunţate că au coronavirus, deşi nu au fost testate.

„Zilnic certuri telefonice cu DSP, greşeli flagrante: CNP-uri greşite sau incomplete, nume greşite, apariția şi dispariția din sistem, anchetă întârziată. Dar, cireaşa de pe tort a venit azi când, una dintre familiile de contact, care s-a considerat că nu trebuie testată şi nu a fost testată, a fost anunțată la primărie ca figurând pe lista celor pozitivi!”, a scris Raul Băștean pe Facebook.

Situaţia este critică şi la la Inspectoratul Judeţean de Poliţie. 22 de poliţişti sunt infectaţi, iar 13 - suspecţi. Sindicatul Europol susţine că un singur poliţist de la Serviciul Rutier NU a fost infectat şi că pentru a face faţă, conducerea a chemat poliţişti din concediu sau din zilele lor libere.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-aţi donat mobila, hainele sau electrocasnicele pe Facebook?

Observator » Sanatate » Explozie de cazuri noi în Timiş. Acuzații grave la adresa DSP