Expunerea îndelungată a copiilor în faţa unui ecran, poate întârzia vorbitul
Ar trebui să vă gândiţi de două ori dacă obişnuiţi să vă lăsaţi copilul în faţa televizorului, al calculatorului sau al telefonului. Mai ales dacă cel mic are mai puţin de doi ani. Expunerea îndelungată în faţa unui ecran este astăzi principala cauză a întârzierii vorbitului.
Ar trebui să vă gândiţi de două ori dacă obişnuiţi să vă lăsaţi copilul în faţa televizorului, al calculatorului sau al telefonului. Mai ales dacă cel mic are mai puţin de doi ani. Expunerea îndelungată în faţa unui ecran este astăzi principala cauză a întârzierii vorbitului, avertizează medicii. Iar pe termen lung, copiii cu un limbaj neantrenat pot dezvolta tulburări de vorbire.
La patru ani, Gabriel încă învaţă să vorbească. Bunica lui recunoaşte că a început destul de târziu să spună primele cuvinte.
Bănuiala bunicii este adevărată. Expunerea îndelungată la un televizor, laptop, telefon sau tabletă este astăzi principala cauză a întârzierii vorbirii, spun psihologii.
- Cercetătorii din Iaşi au găsit leacul pentru dependenţa de telefoane. Adriano petrece 12 ore în faţa ecranului:...
- Șapte persoane au murit în SUA, iar alte trei au rămas cu handicap, după tratamentul cu un medicament anti-Alzheimer
- Trend periculos pe TikTok: Copii de la vârste tot mai fragede folosesc creme anti-îmbătrânire şi cosmetice...
- România, pe primul loc în Europa la obezitate. Ce înseamnă această realitate și cum o putem schimba
- Din România, direct în biohacking-ul de top cu Dave Asprey: Senatul Științific al FDVDR lansează o provocare cu...
Specialiştii spun că la un an, copilul trebuie să rostească deja primele cuvinte, iar în jurul vârstei de doi ani să lege propoziţii. O vizită la un logoped este indicată la primele semne de tulburări de vorbire.
O altă tulburare de limbaj la fel de întâlnită astăzi este tahilalia, adică vorbirea grăbită, pentru care tot excesul de internet e responsabil.
Unii părinţi au simţit pericolul şi încearcă să limiteze timpul petrecut de copii în faţa ecranelor.
Potrivit unui studiu recent, până şi copiii sub doi ani, care nu ar trebui să fie expuşi deloc tehnologiei, au ajuns să petreacă, în medie, 50 de minute zilnic în faţa ecranelor.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰