Antena Meniu Search
x

Video Farmaciile, secate de vitaminele „anti-COVID”. Panica şi dezinformarea, un mix periculos în lupta cu noul coronavirus

Luaţi paracetamol, ba nu luaţi. Ibuprofenul nu e bun pentru cei infectaţi, ba e la fel de bun ca orice antiinflamator. Vitaminele C şi D ajută. Ba mai mult încurcă. Sunt zvonurile şi „protocoalele” neoficiale care circulă printre oameni, sub asediul fricii de coronavirus. Convinşi că se pot feri de COVID-19 dacă iau, preventiv şi după ureche, suplimente alimentare şi medicaţie, oamenii golesc farmaciile. O practică periculoasă, avertizează medicii.

Alexandra Marin
de Alexandra Marin

la 22.11.2020, 21:26

Vezi și
  • Asociația Producătorilor de Medicamente fără prescripție, Suplimente Alimentare și Dispozitive Medicale recomandă consultarea unui medic

Panica şi dezinformarea pot fi un mix periculos în lupta cu noul coronavirus. Încă din primele zile de pandemie, zvonurile au început să alimenteze fricile oamenilor.

La început s-a spus: nu luaţi antiinflamatoare, cum ar fi Ibuprofenul, luaţi numai paracetamol.

Chiar ministrul francez al Sănătăţii a spus că Ibuprofenul poate agrava infecţia. A fost nevoie de studii, comisii şi declaraţii ale celor mai mari specialişti ai lumii pentru a restabili că, de fapt, substanta este sigură în cazul pacienţilor infectaţi.

Anthony Fauci, epidemiologul expert al Statelor Unite, a subliniat că informaţia e mai mult „o legendă urbană”.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

„Protocolul COVID” de pe rețelele de socializare, un pericol pentru sănătate

Este doar un exemplu. Mai nou, circulă pe reţelele sociale, pe grupuri de Whatsapp şi prin viu grai un protocol neoficial COVID. Conţine suplimente alimentare, remedii şi medicamente folosite de pacienţii care au fost confirmaţi cu SARS-CoV-2..

Teodora Tilea - farmacist: În momentul de faţă e foarte greu de găsit şi în depozit produse de tip vitamina C, vitamina D, zinc. La zinc, cererea a crescut de la 10-15 mg la 50-100mg de zinc.

Diana Mereu - director RASCI: Pot fi folosite în cantităţi limitate şi pe perioade scurte de timp. Asistăm, însă, la un număr crescut al derapajelor, fie care se bazeează pe fake news sau informaţii fără dovezi ştiinţifice, iar toate se suprapun unui context general de îngrijorare determinat de pandemie.

Asociația Producătorilor de Medicamente fără prescripție, Suplimente Alimentare și Dispozitive Medicale recomandă consultarea unui medic, ori a unui farmacist şi citirea prospectului, înainte de a lua orice supliment alimentar sau medicament. Altfel ne punem în pericol.

Radu Ţincu - toxicolog: Putem ajunge la supradoză şi chiar intoxicaţii cu aceste vitamine. Zincul este/ foarte important, dar trebuie să ne asigurăm că avem deficit de zinc. În condiţiile în care avem o alimentaţie sănătoasă cu fructe, legume/, nu ar trebui să avem un deficit de vitamine.

Pentru formele asimptomatice sau ușoare şi medii de coronavirus există, într-adevăr, anumite scheme terapeutice, care includ suplimente nutritive de tip vitamine și minerale.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Sanatate » Farmaciile, secate de vitaminele „anti-COVID”. Panica şi dezinformarea, un mix periculos în lupta cu noul coronavirus