Final de misiune pentru cadrele medicale române care au luptat în Italia cu coronavirusul
Despărţire emoţionantă şi final de misiune în lacrimi pentru 15 medici şi asistente din România care au ajutat Italia în una dintre cele mai grele perioade ale istoriei acestei ţări. Cadrele noastre medicale s-au întors astăzi acasă, dar au lăsat în peninsulă o parte din inima lor şi drapelul românesc. Iar acolo ecoul e răsunător: Sunteţi mândria ţării noastre, spun italienii.
- 15 medici și asistente au fost voluntar în Italia.
- Ei au fost aduși acasă cu un avion Spartan.
Experienţe greu de descris în cuvinte, trudă şi emoţii dintre cele mai intense pentru cei 15 medici şi asistente care şi-au petrecut ultimele două săptămâni şi jumătate în Lombardia - cel mai grav focar al eruopei. Misiunea lor s-a încheiat în aplauzele şi cuvinetle de laudă ale colegilor italieni şi ale pacienţilor salvaţi
Maria Casoni, asistentă medicală: Ne-au primit ca pe o familie, am lucrat cot la cot împreună, am comunicat am colaborat și zi de zi am fost alături de ei.
Maria Casoni e asistentă. După 17 zile cel mai greu este să se desprindă de pacienţii al căror destin nu mai depinde de ea.
Maria Casoni, asistentă medicală: Momentele grele sunt atunci când nu știi ce se întâmplă cu pacientul dupa ce pleci m am gândit în fiecare zi.ca o sa plec și nu știu ce se întâmplă cu restul pacienților. Voi fi cu gândul și cu sufletul la ei.
12 bolnavi şi-au recăpătat viaţa datorită ei.
Maria Casoni, asistentă medicală: Trei au fost externați de la terapie intensiva, ceea ce este un lucru minunat. Am avut o pacienta care după ce a fost detubata și a reușit sa vorbească cu noi. M-a întrebat de unde sunt. I-am spus ca sunt din România și ca am venit aici voluntar pentru a ajuta echipa din Italia și. Am primit o strângere de mana puternica și mi-a spus mulțumesc.
Când medicii şi asistentele din România au ajuns în Lombardia s-au izbit de o realitate pentru care nu i-a pregătit nicio carte. Colegii italieni erau nevoiţi să aleagă între pacienţii tineri şi cei mai în vîrstă. Monica Sandu, medic ATI, a petrecut Paştele în spital.
Monica Sandu, medic ATI: Alaturi de medicii am luptat si am facut tot ceea ce am putut pentru ca acesti pacienti sa poata supravietui. Lumina Învierii este mai mult decat oricand pentru ca cu totii, cei de aici si cei din România, am dat dovada de resurse inimaginabile. Sunt convinsa că acestea vor rămâne cu noi chiar si atunci cand aceasta pandemie va fi deja istorie.
Cei 15 români au plecat voluntar în această misiune. Acum, armata adus acasă. Gestul lor a fost lăudat și de Ursula von der Leyden, președinta Comisiei Europene. Italia a plătit tribut coronavirusului până în acest moment peste 25 de mii de suflete.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰