Focarele de COVID-19 se extind în România
La fel cum fiecare zi aduce în spitale noi cazuri de COVID-19, aşa încep să se extindă şi focarele la noi în ţară. În tot mai multe unităţi sanitare şi centre de îngrijire, pacienţii dar şi cadrele medicale sunt confirmate cu noul coronavirus.
- Asia Express continuă cu o nouă etapă Sâmbătă și Duminiă 20:00, Luni și Miercuri de la 20.30 pe Antena 1 și AntenaPLAY
- Hezbollah a atacat Israelul cu peste 300 de proiectile în timpul sărbătorii de Yom Kippur, anunţă IDF. Bombardamente şi în trei oraşe din Liban: 15 morţi
- Inspectorii sanitari încearcă să afle cum s-a ajuns la un număr atât de mare de cazuri.
- În Alba rata de infectare a ajuns la 2,35 la mia de locuitori.
Nici unităţile de învăţământ nu sunt ocolite de virus. De la o zi la alta, tot mai multe şcoli trec în scenariul roşu. Autorităţile sunt în alertă în Alba, după ce într-un centru de recuperare neuropsihiatrică din Galda de Jos au fost infectaţi 132 de angajaţi şi beneficiari. Trei medici vor monitoriza premanent situaţia celor infectaţi.
Elena Firu - purtator de cuvant DGASPC Alba: Au fost depistate un numr de 103 beneficiari şi 29 de angajaţi din totalul de 180 de beneficiari şi 170 de angajaţi. În toate centrele din structura DGASPSC alba au fost respectate măsurile de perevnire a infectării cu noul coronavirus.
Personalul angajat a purtat şi poartă măşti mănuşi, s-au făcu dezinfectii frecvente. Inspectorii sanitari încearcă să afle cum s-a ajuns la un număr atât de mare de cazuri. În Alba rata de infectare a ajuns la 2,35 la mia de locuitori.
Alexandru Sinea - director executiv DSP Alba: Am inclus aceste focare în această incidenţă. Dacă stăm şi să excludem cazurile apărute in focare judetul alba are 1,32 la mie. În ceea ce priveşte focarele la toate cazurile apărute aici s-au făcut anchete. Acolo unde vor fi descoperite nereguli vor fi aplicate sancţiuni, în condiţiile legii.
Nicolae Alba - prefect de Alba: Incidenţa a fost crescută în ultimele zile în judeţul Alba. Noi am avut câteva focare dintre care cele mari sunt de la centrul de la Galda şi Centru pentru persoanele vârstnice de la Ciugud. Dacă am scădea cele două focare incidenţa ar fi una normală de 1,38 a fost calculata de DSP. Se vor face testări până când se izolează toate focarele.
În judeţ 44 de şcoli sunt în scenariul roşu, iar 158 în cel galben. Şi Braşovul se află în topul judeţelor cu cele mai multe cazuri de infectare cu SARS COV-2. 12 focare de COVID-19 sunt acum în județ. Multe dintre ele în spitale, iar acest lucru pune în pericol asigurarea serviciilor medicale pentru pacienţi, acum când sistemul este suprasolicitat. La Spitalul Clinic Județeani 55 de persoane-pacienţi şi angajaţi - au fost deja confirmate cu COVID-19.
Cea mai gravă situație este la secția de Oncologie, a Spitalului Clinic Județean din Brașov. Aici, 22 de persoane sunt contaminate. Zece dintre ele sunt pacienți.
Şi la Spitalul de Psihiatrie și Neurologie zece pacienți și cinci angajați au fost confirmaţi cu noul coronavirus. Focar este şi în Victoria, acolo unde şase persoane angajţi şi beneficiari de la un centru pentru persoane cu handicap au fost confirmaţi cu COVID. Inspectorii sanitari au deschis mai multe anchete epidemiologice
Andrea Neculau, director DSP Brașov: Pacienții sunt mutați în secții COVID corespunzător problemelor lor de patologie, personalul rămâne în izolare la domiciliu, iar contacții din mediul spitalicesc, știți, ca personalul își continuă activitatea, se testează în ziua șase – șapte, conform metodologiei.
Situația nu este încurajatoare nici în instituțiile școlare. 11 unități de învățământ din județ au fost trecute de ieri în scenariul roșu.
Între timp în judeţul Galaţi, o zonă din comuna Iveşti a intrat în carantină timp de 14 zile. Aici incidenţa cumulată a cazurilor este de 4,64 la mia de locuitori.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰