Goana după medicamente golește rafturile farmaciilor. Paracetamol și Nurofen, printre cele mai căutate medicamente
Vânzările de medicamente de răceală, durere, dar şi produsele de imunitate au explodat. 374 de milioane de cutii de pastile au cumpărat românii, de la începutul anului şi până acum. Producătorii români de medicamente atrag atenţia că această goană după provizii medicale, numite „stocuri de panică” ar putea goli rafturile farmaciilor până la sfârşitul anului.
- În primele opt luni din anul pandemiei au fost vândute 374 milioane de cutii de medicamente
- Pe primele locuri în topul celor mai căutate medicamente se află Nurofenul, Parasinusul şi Paracetamolul
Cu gândul la răceala de toamnă, la virozele din iarnă şi speriaţi de noul coronavirus, oamenii au mers pe principiul „mai bine previi, decât să tratezi”. Iar asta se vede şi în cifre. În primele opt luni din anul pandemiei au fost vândute 374 milioane de cutii de medicamente. Pe primele locuri în topul celor mai căutate medicamente se află Nurofenul, Parasinusul şi Paracetamolul.
Dragos Damian, preşedinte PRIMER: Dat fiind consumul din primavara cand disparuse paracetamolul, daca mai tineti minte, este clar ca acest medicament ar putea sa dispară si toate medicamentele recomandate in schemele de tratament ar putea sa dispara la un moment dat daca lumea face stocuri din panica sau daca exista un sezon dificil.
Producătorii de medicamente cer statului să facă urgent noi stocuri. Până acum însă au primit comenzi doar din străinătate aşa că exportă masiv în Vest.
Dragos Damian, preşedinte PRIMER: Avem comenzi foarte mari, de 10 ori mai mari, din majortatea statelor europene – Spania, Franta, Germania, Suedia, adica tari incercate de pandemie care au invatat din experienta din primavara si care acum isi fac stocuri.
La începutul anului, farmaciile din România nu au avut săptămâni întregi medicamente pentru tratamentul tiroidei, diabet sau pentru hipertensiune.
Pacient: Ei nu au eliberat Eutyrox pe bază de reţetă, a fost la liber şi toată lumea când a auzit că se vor elimina de pe piaţă atunci au făcut stocuri şi noi care într-adevăr avem nevoie noi n-am putut să luăm o cutie de Eutyrox.
Dan Zaharescu, Asociația Producătorilor Internaţionali de Medicamente: Ar trebui să ne bazăm pe înţelepciunea populaţiei care a trecut deja prin emoţiile unui prim val pandemic şi au văzut că totuşi medicamentele nu au dispărut complet.
Ministerul Sănătăţii a cerut spitalelor din România lista cu necesarul pe următoarele luni, însă nu avem o centralizare până în prezent. Cert este că şi medicamente vitale în tratamentul COVID 19 sunt acum pe terminate.
Andreea Moldovan, director medical Spitalul de Boli Infecţioase Braşov: Dacă nu am fi foarte atenţi cu administrarea lor, foarte repede (n.r. s-ar fi terminat), săptămâna aceasta. Le dăm strict pe indicaţie, conform protocolului de tratament.
România a primit recent de la Uniunea Europeană 4000 de doze de Remdesivir, unul dintre cele mai bune medicamente în tratamentul formelor grave declanşate noul coronavirus. O a doua tranşă a acestui medicamentul antiviral folosit pentru pacienţii internaţi la Spitalul de Boli Infecţioase "Victor Babeş" din Timişoara a ajuns azi-noapte. Este vorba despre 100 de doze care au fost aduse de un echipaj al ISU Timiş.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰