Antena Meniu Search
x

Gripa în România, avertisment de la ministrul Sănătăţii: "Acţionăm ca în cazul unei epidemii"

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat că numărul infecţiilor respiratorii a crescut foarte mult în ultima perioadă, România fiind în pragul unei epidemii de gripă.

de Redactia Observator

la 22.01.2019, 21:13

- Mediafax Foto via Hepta

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat că numărul infecţiilor respiratorii a crescut foarte mult în ultima perioadă, România fiind în pragul unei epidemii de gripă. Numărul deceselor cauzate de gripă în România a crescut la 28.

Ministrul Sănătăţii Sorina Pintea a precizat că niciuna dintre cele 28 de persoane care au murit din cauza virusului gripal, până în prezent, nu a fost vaccinată.

”În acest moment suntem în pragul unei epidemii. (...) Măsurile pe care Ministerul Sănătăţii le-a transmis, pentru a fi aplicate, Direcţiilor de Sănătate Publică, se încadrează în tipicul unei epidemii. Deci acţionăm ca şi în cazul unei epidemii, pentru că numărul îmbolnăvirilor a crescut foarte mult, iar numărul deceselor a ajuns la 28”, a precizat Pintea.

"Dar asta nu înseamnă că şi persoanele relativ sănătoase nu sunt în pericol", a adăugat Ministrul Sănătăţii.

În ceea ce priveşte stocurile de vaccin pentru grupele de pacienţi care beneficiază de vaccin gratuit,  ministrul Sănătăţii a spus că aproximativ 25.000 de doze vor fi distribuite în următoarele zece zile acolo unde există solicitări.

Ministrul Sănătăţii a precizat că pentru copiii care au afecţiuni cronice şi care solicită vaccinarea, vaccinul va fi gratuit.

”În ceea ce priveşte copiii, eligibilitatea pentru a fi incluşi în programul de vaccinare a Ministerului Sănătăţii este să fie pacienţi cronici şi să solicite. Una din grupele de risc este populaţia cu vârstă de la şase luni la 64 de ani cu condiţii medicale preexistente sau bolnavi cronici. Pentru copiii care nu sunt incluşi în grupele de risc, părinţii decid dacă fac vaccinul antigripal sau nu, dar el se poate face începând cu vârsta de 6 luni, aşa cum spun specialiştii", a mai spun ministrul.

Sorina Pintea a precizat că populaţia nu trebuie să intre în panică, trebuie să respecte regulile de igienă, să evite colectivităţile şi să se prezinte la medic la primele simptome.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Unde preferaţi să vă cazaţi în vacanţă, la hotel sau închiriaţi un apartament?

Observator » Sanatate » Gripa în România, avertisment de la ministrul Sănătăţii: "Acţionăm ca în cazul unei epidemii"