Antena Meniu Search
x

Primele cazuri de gripă în România. Vaccinul din cabinetele medicilor de familie nu ne scapă de grija virusului

Medicii numără primele cazuri de gripă din acest sezon. Şi, în plină campanie de imunizare, aflăm că serul din cabinetele medicilor de familie nu asigură protecţie deplină. Patru tulpini ale virusului circulă şi în acest sezon.

Vezi și

Medicii numără primele cazuri de gripă din acest sezon. Şi, în plină campanie de imunizare, aflăm că serul din cabinetele medicilor de familie nu asigură protecţie deplină. Patru tulpini ale virusului circulă şi în acest sezon. Iar vaccinul asigură protecţie doar pentru trei dintre ele. Cine vrea un ser de imunizare mai sigur, plăteşte în farmacii.

Campania de vaccinare a început deja de mai bine de două luni. Şi peste 800 de mii de oameni au primit, în cabinetele medicilor de familie, injecţia de imunizare. Cei care s-au vaccinat cu serul gratuit, livrat medicilor de familie de către stat, nu vor avea însă certitudinea că nu vor lua boala. Şi asta pentru că vaccinul nu asigură imunizarea pentru toate cele patru tulpini ale virusului care circulă, în fiecare sezon, în Europa. 

Cine vrea să fie complet imunizat, trebuie să scoată bani din buzunar. În farmacii se găsesc mai multe tipuri de vaccinuri, cu preţuri cuprinse între 20 şi 60 de lei. Ele trebuie însă păstrate şi transportate în anumite condiţii, aşa că unii medici le pot cere pacienţilor să semneze acte suplimentare. 

<SINCRON Sandra Alexiu, preşedintele AMFB>

51:12 Pacientul îl cumpără din frigider de la farmacie, unde temperatura este între 2 şi 8 grade 

51:28 De aceea el trebuie transportat în condiţii de frig, adică în gentuţă frigorifică

Vaccinul administrat corect rămâne cea mai sigură metodă de prevenţie împotriva infecţiilor gripale. Chiar şi aşa, mulţi români încă îl evită.

VOX 

<SINCRON Adrian Streinu Cercel, managerul Institutului "Matei Balş"> <CARTON>

03:40 Gripa se traduce prin următoarele elemente: febră de 39 de grade, dureri musculare, dureri articulare, plus, minus dureri de cap 03:51 

Femeile gravide, persoanele obeze, cele cu diabet sau cu afectiuni cardio-vasculare fac parte din categoriile vulnerabile, când vine vorba despre gripă. Ele pot dezvolta forme severe care pot duce până la deces. Anul trecut, 129 de români şi-au pierdut viaţa din cauza gripei. În România, de la începutul actualului sezon gripal, au fost confirmate deja 8 cazuri de gripă. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Sanatate » Primele cazuri de gripă în România. Vaccinul din cabinetele medicilor de familie nu ne scapă de grija virusului