Antena Meniu Search
x

Video Haos în mai multe judeţe cu o zi înainte de cea de-a doua etapă de vaccinare

Vineri începe a doua etapă de vaccinare, iar necunoscutele sunt multe. Deşi lucrurile ar fi trebuit să fie clare pănă acum, realitatea din teren ne arată contrariul. 

de Redactia Observator

la 14.01.2021, 15:53

Vezi și
  • Oamenii nu ştiu când şi unde vor fi vaccinaţi, iar unii renunţă din cauza incertitudinii.

La Iaşi, spre exemplu, lista cu centrele de vaccinare suferă modificări de la o zi la alta, iar primarii află peste noapte că vor avea centre de vaccinare în localitate. Cât despre cei pentru care se fac aceste centre, mulţi nici măcar nu au fost informaţi unde şi când vor fi vaccinaţi. 

Primarul din Comuna Hălăuceşti, judeţul Iaşi, a aflat abia acum cu câteva zile că e posibil ca  localitatea să aibă un centru de vaccinare anti-COVID. Aşa că, s-a mobilizat şi a început amenajarea căminului cultural. 

Petru Burbulea, primar Hălăucești: "Am primit un telefon de la cineva de la prefectura Iaşi în ideea dacă am putea fi la centru de vaccinare aici în comună. Dacă nu va fi propice locaţia, o să caute dumnealor probabil altă locaţie. Eu încă îi aştept să vadă dacă aceste condiții corespund serviciului pe care vor să îl efectueze."

Incertitudinea îi face pe oameni să nu se mai vaccineze

În timp ce listele cu centrele de imunizare sunt în lucru, oamenii tot nu ştiu când şi unde trebuie sa meargă petru a se vaccina. Iar incertitudinea îi face să nu-şi mai dorească vaccinul.

Localnic: "N-am stiut, dar nu a strigat părintele în biserică aici. Trebuia să strige părintele, nu?"

Mulţi dintre edilii comunelor arondate unor centre de vaccinare nu ştiu până în acest moment unde să îi îndrume pe oameni. În varianta inițială propusă pentru centrele de vaccinare din județ, localnicii de aici din Mircești ar fi trebuit să meargă 25 de kilometri până la Pașcani pentru a se vaccina. Acum de când s-a stabilit un nou centru de vaccinare și la Hălăucești au de parcurs doar 6 kilometri, singura problemă este că nu i-a anunțat nimeni că vor avea centru de vaccinare atât de aproape.

Bălţeanu Leon, primar Mirceşti: "Momentan nu avem nici o informație de locația în care se va vaccina lumea, momentan le spun sa mai aștepte."

Centrele nu sunt gata, iar multe nu au nici cadre medicale care să administreze vaccinul. Iar situaţia nu păre a fi mai bună nici în ceea ce priveşte centrele de stocare a dozelor de vaccin. În judeşul Suceava, de exemplu, un astfel de centru nu există. Asta deşi Universitatea Ştefan cel Mare din Suceava are în dotare un frigider potrivit pentru păstrarea vaccinul împotriva Sars-Cov 2.

Andrei Lobiuc, cercetător USV: "Vaccinul produs de Pfizer este recomandat să se stocheze la -80 de grade. După cum vedeţi, el stochează cam la -80, poate să meargă şi mai jos de atât."

Conducerea universităţii a făcut mai multe informări publice despre acest aparat, dar deocamdată nicio instituţie nu a fost interesată de o colaborare. Dozele de vaccin destinate judeţului Suceava sunt aduse de la centrul regional din Iaşi, cu maşinile DSP .

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Sanatate » Haos în mai multe judeţe cu o zi înainte de cea de-a doua etapă de vaccinare