Video

Haos în prima zi de vaccinare din cea de-a doua etapă. Pacienţii, ţinuţi în frig la -7 grade

De Ema Schweninger.
Publicat: 18.01.2021, 16:18.
Actualizat: 18.01.2021, 17:32

A fost haos în prima zi de vaccinare propriu-zisă a bolnavilor cronici, vârstnicilor şi angajaţilor din domenii cheie.

Platforma electronică nu a funcţionat aproape o oră. Medicii au fost nevoiţi să introducă datele oamenilor manual. Cu probleme se confruntă şi cei care vor să se înscrie singuri pe platformă pentru a primi serul de imunizare, pentru că sistemul se blochează constant.

Filmul primei zile de vaccinare din cea de-a doua etapă

Opt dimineaţa, ora de începere a vaccinării, şi primele probleme deja apar. Platforma electronică nu funcţionează, personalul medical nu se poate autentifica, iar asistenţii nu pot verifica programările pacienţilor. Cât timp medicii şi asistenţii căutau soluţia salvatoare, oamenii stau şi aşteaptă în frig, la -7 grade Celsius. După aproape o oră, timp în care cadrele medicale au scris de mână datele oamenilor într-un registru, platfoma începe să funcţioneze.

Elena Raluca Barbu, medic coordonator centru de vaccinare: "A fost o eroare de funcţionare a aplicaţiei de citire a programării, conform CNP-ului, sau prin fanta de citire a documentului, se citeşte din buletin. Aplicaţia aceasta nu funcţionează, aplicaţia aceasta este în sincron cu Registrul Electonic Naţional de Vaccinări. Era un pic nebunie pe aici, haos. Da, aşa este când o rotiţă se strică, dar încercăm să o suplinim."

Dincolo de problemele tehnice, mai este o problemă, cea a centrelor de vaccinare care sunt mult prea puţine, mai ales la sate. În Dolj, singurul centru din mediul rural este în comuna Călăraşi. Oamenii din satele învecinate s-au bucurat să prindă un loc, chiar dacă au fost nevoiţi să vină de la zeci de kilometri distanţă. Însă, după ce au bătut atâta drum, oamenii s-au trezit că trebuie să aştepte: platforma electronică s-a blocat. Soluţia a fost: tot introducerea datelor manual.

Cum decurge procesul de vaccinare

După ce ni se ia temperatura, trecem la primul pas: completăm chestionarul de triaj, dar şi acordul de vaccinare pe care trebuie să-l exprimăm în scris. Apoi, vine injecţia. Vaccinul este gata, iar întreaga procedură nu a durat mai mult de trei minute. Apoi, este recomandat un repaus de 15 minute, în care să fie monitorizate eventuale reacţii adeverse imediate.

În final, primim o adeverinţă de vaccinare, dar şi un prospect în care vom găsi informaţii utile despre procedura prin care am trecut.

Şi în judeţul Cluj a început luni vaccinarea, însă doar parţial. În Dej, spre exemplu, din cele două centre de vaccinare funcţioneaza doar 1, dar nici acesta la capacitate maximă.

Morar Costan, primar: "Avem patru cabinete de vaccinare. Este asigurat vaccinul pentru un singur cabinet de vaccinare şi pe acest considerent nu functionează nici acest centru la capacitate şi nu putem deschide al doilea centru, că nu avem capacitatea asigurată la primul centru."

Amenajarea celor patru cabinete din cel de-al doilea centru de vaccinare din oras este aproape gata, dar muncitorii nu au niciun motiv să se grăbească. Frigiderul care ar fi trebuit să ţină la rece vaccinul este gol, pentru că nu se ştie când vor fi disponibile doze şi pentru acest centru.

Luni, la Cluj-Napoca au ajuns 9.000 de doze de vaccin, însă acestea vor fi redistribuite în toate cele cinci judeţe din regiunea de nord-vest.

Probleme sunt şi la Suceava. Aici, din cele 22 de centre comunitare care trebuiau să fie funcţionale, niciunul nu este deschis. Şi asta pentru că nu au autorizaţie sanitară. În municipiul Rădăuți sunt două astfel de spații, care au fost deja amenajate. Unul dintre ele este este situat în sala polivalentă de la grădina zoologică din oraș.

Centrul de vaccinare de la sala polivalentă din incinta grădinii zoologice din Rădăuţi este închis. Acesta este amenajat la interior, dar deocamdată stă sub cheie în lipsa uni aviz de funcţionare din partea DSP Suceava. Avizul sanitar nu este singurul inconvenient, nici problema personalului care să lucreze aici nu este rezolvată. În această etapă ar trebui vaccinaţi 3,8 milioane de oameni care au peste 65 de ani, unii cu afecţiuni cronice. Sunt însă şi 1,2 milioane de bolnavi care au afecţiuni cronice şi vârsta mai mică de 65 de ani şi aproape un milion de oameni care lucrează în domenii cheie.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.

PARTENERI
Imagini exclusive de la nunta Sandrei Izbașa cu Răzvan Bănică / FOTO
spynews.ro
Ce spune un primar din Bulgaria despre România, după ce a vizitat țara noastră
libertatea.ro
Mărturia unui român care s-a întors din Grecia abia intrată în zona roșie: ”N-a fost nici măcar un control minim în vama Giurgiu, să mă întrebe dacă am vaccinul”
Ziare.com
Horoscopul zilei de 3 august 2021. Săgetătorii sunt gata de vacanță. Află ce se întâmplă cu zodia ta
CaTine.ro
Imagini șocante! Șeful Poliției, amenințat de un interlop: 'Te mierlesc, mă! Dacă intru la pârnaie'
gandul.ro
FOTO. Imagini de senzație cu nepotul favorit al lui Gigi Becali și iubita lui sexy, pe plajă! Lucian, un Nea Mărin miliardar modern
prosport.ro
Cum l-a păcălit o elevă cu 40.000 de euro pe un bărbat din Vaslui, cu 30 de ani mai în vârstă! El muncea în Finlanda când a cunoscut-o pe Facebook
bzi.ro
Ce voiau să facă preotul Costel Paizan și soția lui chiar înainte să moară
redactia.ro
Actorii din Adela, Mara Oprea, Oana Moșneagu și Vlad Gherman, fac spectacol pe plajă. Cum se distrează
tvhappy.ro
Descoperire șocantă! La 6 ani de la tragedia din „Colectiv”, Arena Națională nu respectă normele de siguranță la incendiu
GSP
Primul român care va face închisoare pentru zădărnicirea combaterii bolilor. Cine este Matei Strugurel
money.ro
Cum arată bruneta sexy care l-a însoţit pe miliardarul Ion Ţiriac la plajă! Imagini de pe nisipul fierbinte din Mamaia
as.ro