Antena Meniu Search
x

Video În faţa valului 4, o mare parte din personalul medical este încă nevaccinat. Specialiştii se tem de noi focare în spitale

Am intrat în valul patru al pandemiei. O spun medicii care au diagnosticat 233 de români cu COVID-19 în ultimele 24 de ore. E cel mai mare număr de infectări din această vară. Iar scenariul începe să se repete. Se extinde cu repeziciune tulpina DELTA care este extrem de contagioasă. Afectaţi sunt atât nevaccinaţii cât şi vaccinaţii. Diferenţa e însă clară, spun medicii: cei imunizaţi fac forme mai uşoare ale boli.

Ema Schweninger
de Ema Schweninger

la 03.08.2021, 20:11

Vezi și

Tulpina Delta s-a extins în aproape toată ţara. 31 de judeţe plus Capitala sunt afectate. Cele mai multe cazuri sunt în Bucureşti, Ilfov şi Iaşi.

Beatrice Mahler, manager Institutul Marius Nasta: Am intrat în valul 4. Creşterea va fi treptată. Ar trebui să ne concentrăm în acest moment pe testare, pe identificarea contacţilor, pe izolarea lor.

Într-o săptămână, numărul pacienţilor infectaţi cu Delta a explodat. De la 127 de cazuri am ajuns la 262. Grav e că 92 de bolnavi nu ştiu cum s-au infectat.

Adriana Pistol, INSP: Din totalul tulpinilor secvenţiate, Delta începe să fie o tulpină predominant identificată. Ceea ce reprezintă un semnal de alarmă. Sunt totuşi 56 de focare la nivel naţional iar mersul în acelaşi ritm ne indică că s-ar putea ca peste câteva săptămâni să putem vorbi de transmitere comunitară a acestei tulpini. Ne aşteptăm undeva la 15 septembrie - prima previziune pe care am făcut-o a fost undeva la 1.500, 1.600 de cazuri pe zi.

Pe acelaşi subiect

Nouă pacienţi infectaţi cu tulpina Delta au murit în ultimele 7 zile. Printre ei este şi un bărbat de 72 de ani din Satu Mare care era vaccinat cu schema completă de mai bine de 3 luni. Avea şi alte probleme de sănătate iar medicii spun că cel mai probabil nu avea anticorpi suficienţi. Tot mai multe persoane vaccinate sunt diagnosticate cu COVID-19. Aproape 24 de mii de oameni au avut un test pozitiv de infecție cu virusul SARS-CoV-2, după administrarea primei doze de vaccin. Aproximativ 5.000 aveau schema completă de imunizare.

''Eu de asta mi-am făcut vaccinul: ca să nu ajung să am o formă mai gravă a bolii. N-am niciun dubiu că vaccinul a făcut diferenţa. Cum mi-au spus medicii este cea mai uşoară formă posibilă. M-a durut gâtul dar care a trecut imediat şi am făcut febră un 37, 37,5. Era ca o răceală. Iar în a treia zi de la primul simptom mi-am pierdut mirosul'', spune o pacientă. 

Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare: Vaccinarea reduce de 5 ori riscul să ne infectăm în primul rând. Dacă ne uităm la riscul de formă severă, şi la riscul de spitalizare, prin vaccinare, prin schemă completă reducem de 20, 25 de ori riscul de a face o formă gravă.

Nu toate cadrele medicale au ales să se imunizeze

Grav e că în faţa celui de-al patrulea val, o mare parte din personalul medical e nevaccinat. În Capitală de exemplu, 80% dintre medici s-au imunizat. În schimb, doar 68% din cadrele medicale s-au imunizat. Specialiştii se tem că pot apărea din nou focare în spitale.

''Eu sunt nevaccinat. E vorba despre etica profesională. O dată ce pacientul este protejat la fel prin măsuri de protecţie şi de către vaccinat şi de către nevaccinat eu cred că nu se impune să fie vaccinarea obligatorie în spitale.''

Cu toate astea, unii medici sunt optimişti. Adrian Marinescu, medic infecţionist: Foarte probabil că valul al patrulea e un val al echilibrului şi prin care ar trebui să trecem mai uşor în ceea ce priveşte cazurile severe decât înainte, va fi ultima strigare. Deci ne aşteptăm ca din 2022 uşor, uşor să revenim la normal.

Cinci milioane de români s-au vaccinat până acum. Iar un milion au trecut prin boală. Există posibilitatea inclusiv ca aceştia să se reinfecteze. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Sanatate » În faţa valului 4, o mare parte din personalul medical este încă nevaccinat. Specialiştii se tem de noi focare în spitale