Îngrijirea la domiciliu, salvarea în pandemie
Pandemia a scos la lumină toate lipsurile din sistemul medical românesc. Spitale prost organizate, cadre medicale fara protecţie, ori secţii ATI fără aparatură. Dar şi un serviciu total neglijat până acum - îngrijirea la domiciliu. Daţi afară din spitale ca să facă loc pacienţilor cu noul coronavirus, mii de oameni cu boli cronice s-au trezit izolaţi si abandonaţi în propriile case.
- Crucea Alb-Galbenă e primul serviciu de asistenţă medicală la domiciliu.
- Mii de oameni cu boli cronice s-au trezit izolaţi la domiciliu.
E prima ora a diminetii si pe strazile Bucurestiului inca pustiu o asistenta complet echipata alearga spre casa unei familii cu mari probleme de sanatate.
Ironic, pacientul de azi, este medicul Bogdan Robaki, omul care, imediat dupa ‘90, a incercat sa puna bazele ingrijirii la domiciliu in România. Proiectul n-a functionat. Si abia in 1996, cu sprijinul guvernului belgian, a aparut si la noi Crucea Alb-Galbenă - primul serviciu de asistenta medicala acasa la pacient.
Cici Robaki, soția unui pacient: Crucea Galbenă vine de 14 ani, aproape toate fetele le cunoastem, saptamanal, vin la 3 zile, cand este nevoie, tensiune, glicemie, daca e nevoie o perfuzie. Sunt dragute.
Bogdan Robaki, pacient: Eu ma bucur foarte mult ca ne intra cineva in casa și ca suntem impreuna si ca avem catelul care ne mai tine de urat si a imbatranit si el. E mult mai cuminte acum, de cand a imbatranit. Si se bucura si el cand vine Crucea Galbenă.
In alt colt al orasului, doamna Otilia si pisica ei se bucura la fel de tare, de oaspeti. Nu crede ca ar fi supravietuit acestei perioade fara sprijin.
Otilia Pungaru, pacientă: Mă bucur, mă bucur grozav că sunt monitorizata in permanenta de Crucea Galbenă. Are mare grija de noi, batrani si neputinciosi.
De cand a inceput pandemia, exact asa, cu lacrimi in ochi, mii de oameni singuri si bolnavi au sunat la Crucea Alb-Galbenă cerând ajutor.
Cătălina Popa, specialist relaţii sociale: Din 18 martie și până in prezent , numărul solicitatilor la Crucea Alb-Galbenă a crescut cu 40 la suta. Mai precis, 120 de pacienti noi, dintre care unii necesita vizite zilnice.
Măriuca Ivan, director Crucea Alb-Galbenă: Pentru aceste cazuri noi a trebuit sa mai angajam inca un medic, inca 3 asistenti medicali si 3 asistenti sociali pentru ca echipa lucreaza 11, 12 ore pe zi. Serviciile sunt gratuite pentru toti pacientii sociali, pentru asta ne luptam noi cu autoritatile locale si centrale ca sa obtinem gratuitate pentru ei.
Grav este ca fondurile sunt aproape zero. Banii s-au indreptat cu precadere in ultimele doua luni spre lupta cu COVID-19. Și mai grav este ca oameni ca cei pe care i-ati vazut in acest reportaj vor avea nevoie in continuare de asistenta medicala la domiciliu, chiar daca spitalele s-au deschis. Foarte multi dintre ei nu pot ajunge la spital ori se tem foarte tare. Oamenii stiu ca virusul nu a disparut, iar ei sunt victime sigure.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰