Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Ioana Mihăilă, despre paturile ATI: Problema este legată de personal și nu poate fi rezolvată de pe o lună pe alta

Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a declarat că în cazul suplimentării numărului de paturi de ATI pentru pacienţii cu coronavirus problema principală ţine de lipsa personalului, care nu poate fi rezolvată "de pe o lună pe alta şi nici măcar de pe un an pe altul".

de Cornel Preda

la 22.04.2021 , 17:01

Ioana Mihăilă în timpul primei conferinţe de presă ca ministru al Sănătăţii Ioana Mihăilă spune că un medic se formează în cel puţin 10 ani - Inquam Photos / Octav Ganea

Ioana Mihăilă a menţionat că un medic se pregăteşte, în medie, în 11 ani, aşa încât problema personalului de la ATI nu poate fi rezolvată ”nici de pe o lună pe alta şi nici chiar de pe un an pe altul”, chiar dacă pandemia durează de mai bine de un an.

"Aşa cum a discutat şi ministrul anterior, problema, din nou, nu este legată doar de numărul de paturi, ci de echipele de medici şi asistente medicale pregătite să trateze corespunzător pacienţii din secţiile de Terapie Intensivă. Tot astăzi, împreună cu doamna director de la Asistenţă Medicală vom reevalua care este situaţia în Bucureşti, pentru că înţeleg că acolo este cea mai mare problemă, şi vom vedea dacă putem cumva să redimensionăm şi să regândim secţiile de Terapie Intensivă", a declarat, joi, Ioana Mihăilă.

Întrebată de ce acest lucru nu a putut fi rezolvat până în prezent, având în vedere că pandemia durează deja de mai mult de un an, Mihăilă a afirmat: "Durează 11 ani să pregătim un medic, cu anii de facultate şi cu cei cinci ani de rezidenţiat, în medie. E evident că nu avem cum să rezolvăm lucrurile nici de pe o lună pe alta şi nici chiar de pe un an pe altul. Voi încuraja universităţile – şi voi avea o întâlnire cu universităţile săptămâna viitoare, dar problemele cu pregătirea personalului vor putea fi rezolvate doar pe termen mediu şi lung".

Articolul continuă după reclamă

Ce planuri are Ioana Mihăilă pentru Ministerul Sănătăţii

Pe acelaşi subiect

Ioana Mihăilă este noul ministru al Sănătăţii, după ce a depus miercuri jurământul la Palatul Cotroceni. În prima conferinţă de la preluarea mandatului, Ioana Mihăilă a anunţat că nu poate şterge cu buretele aspiraţiile comune pe care le-a avut cu Vlad Voiculescu şi că echipa este în formare.

Ministrul Sănătăţii a mai spus că, pe fondul unei scăderi a numărului de infectări cu coronavirus, speră ca nevoia pentru paturi ATI să nu mai fie acută. În schimb a semnalizat nevoia digitalizării ministerului Sănătăţii ca fiind una de mare necesitate.

Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a mai declarat că mandatul său se va concentra, pe lângă gestionarea pandemiei, pe trei priorităţi: atragerea şi utilizarea de fonduri europene pentru reforme şi investiţii în sănătate, creşterea accesului la servicii medicale de bază şi reforma managementului spitalelor şi a serviciilor de sănătate.

"Mandatul meu se va concentra, pe lângă gestionarea pandemiei, pe următoarele trei priorităţi: în primul rând, atragerea şi utilizarea de fonduri europene pentru reforme şi investiţii în sănătate. În cadrul PNRR am propus investiţii de 2,6 miliarde de euro în infrastructura spitalicească. Aceste investiţii, implementate corect, pot să facă pentru oameni diferenţa între viaţă şi moarte, între a primi un tratament adecvat în ţară şi a trebui să meargă în străinătate, diferenţa între demnitate şi disperare. În al doilea rând, creşterea accesului la servicii medicale de bază (...) În al treilea rând, reforma managementului spitalelor şi a serviciilor de sănătate", a afirmat Mihăilă.

Cine este Ioana Mihăilă, noul ministru al Sănătății

Ioana Mihăilă s-a născut în 1980 şi este de profesie medic primar endocrinolog şi un cunoscut antreprenor în domeniul medical din judeţul Bihor, unde a pornit de la zero un mic cabinet medical care s-a transformat în câţiva ani într-o clinică de specialitate cu zeci de angajaţi, implicaţi în tratarea pacienţilor din judeţ, furnizând servicii medicale de o calitate evaluată la superlativ de instituţiile de specialitate.

Absolventă a Facultăţii de Medicină din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” Cluj-Napoca, Ioana Mihăilă s-a clasat între primii 100 de candidaţi pe ţară la examenul naţional de rezidenţiat, profesând ca medic endocrinolog în Cluj şi în Oradea, iar în 2016 a promovat cu nota 10 examenul pentru obţinerea gradului de medic primar. A coordonat caravane medicale prin care au fost oferite servicii medicale gratuite în satele din judeţul Bihor.

Ioana Mihăilă a fost numită în funcţia de secretar de stat în Ministerul Sănătăţii la începutul anului 2021. În această calitate, a coordonat activităţile de gestionare a investiţiilor în sistemul medical românesc din fonduri externe şi elaborarea componentei de sănătate din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, cea mai importantă oportunitate de investiţie în infrastructură de sănătate a României. Ioana Mihăilă este căsătorită şi are doi copii.

Cornel Preda Like

Cornel și-a descoperit pasiunea pentru jurnalism încă din anii gimnaziali, când se trezea la 5 dimineața și mergea la chioșcul de ziare pentru a face „revista presei”.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Sănătate » Ioana Mihăilă, despre paturile ATI: Problema este legată de personal și nu poate fi rezolvată de pe o lună pe alta