Israelul începe în toamnă testarea pe oameni a vaccinului anti-Covid. Interviu cu Ambasadorul David Saranga
Israelul va începe în octombrie testarea pe oameni a vaccinului anti-coronavirus. Într-un interviu pentru Observator, Ambasadorul Israelului în România, Excelenţa Sa, domnul David Saranga, a explicat că vor fi trei etape de testare.
- Testarea se va desfăşura în trei etape.
- Vaccinul e dezvoltat de un institut de stat din Israel.
Ce trebuie să ştii: Vaccinul anti-Covid e dezvoltat de Institutul de Biologie şi Cercetare din Israel, care aparţine de Ministerul Apărării. Potrivit ambasadorului David Saranga, la începutul lui octombrie va debuta prima etapă a testării, care va fi făcută pe 100 de oameni. Cea de-a doua etapă ar viza o mie de persoane şi s-ar putea încheia în decembrie. A treia etapă de testare, cu 30 de mii de persoane, ar putea începe în ianuarie. Dacă testele vor da rezultatele aşteptate, Israelul speră să aibă vaccinul până la finalul lunii martie 2021.
Interviul cu Ambasadorul Israelului în România
(Reporter): Domnule ambasador, mulţumim mult că ne-aţi primit. Avem veşti bune din Israel. Un vaccin, curând, împotriva noului coronavirus. Puteţi să ne spuneţi mai multe?
(Ambasadorul David Saranga): Aşa sperăm. Săptămâna trecută, joi, Institutul de Biologie şi Cercetare din Israel a anunţat că are un produs în mână. Asta înseamnă că acum trebuie să trecem prin câteva teste. Sunt trei faze pe care trebuie să le desfăşurăm dar, în curând, o să începem sau institutul o să înceapă testarea pe oameni.
(Reporter): Cât de curând vom avea aceste vaccin dacă totul decurge aşa cum trebuie?
(Ambasadorul David Saranga): În primul rând trebuie să avem răbdare pentru că asta nu se face de pe o zi pe alta. Vorbim despre două etape. Prima va fi până la sfârşitul anului. Până la sfârşitul lui decembrie o să trecem de prima faza de testare şi de a doua. Şi sperăm că, până la sfârşitul lui martie, anul viitor, o să avem produsul în mână. Ce m-a făcut pe mine să fiu foarte optimist a fost că directorul institutului a anunţat că avem un produs şi un produs bun în mână şi, ştiind că institutul respectiv ţine de Ministerul Apărării, mi se pare că este o veste bună şi putem să fim optimişti.
(Reporter): Cunoaşteţi mai multe detalii, pe câte persoane se va testa, când începe testarea, avem un orizont de timp mai precis, toamnă, o lună anume?
(Ambasadorul David Saranga): Testele vor începe în luna octombrie, la începutul lunii octombrie, asta o să fie prima etapă. Şi atunci vorbim de o testare pe 100 de oameni. Asta este prima etapă. A doua etapă o să fie pe 1.000 de persoane. Şi a treia etapă care o să înceapă anul viitor în luna ianuarie, atunci vorbim de 30.000 de oameni. Nu trebuie să uităm că avem 3 etape. 100 de persoane, dacă totul merge bine atunci trecem la a doua etapă cu o mie de persoane şi apoi la a treia etapă cu 30.000 de persoane.
(Reporter): Avem două vacinuri care au intrat în faza testelor pe oameni. Vaccinul britanic şi cel american. Totuşi, vaccinul israelian este diferit. Foloseşte o tulpină care nu produce boala la oameni şi este vorba despre o singură doză.
(Ambasadorul David Saranga): O să vă spun care este diferenţa. Diferenţa este că orice vaccin, orice vaccin în afară de acesta israelian este produs de o companie privată. Vaccinul este produs de un institut care aparţine statului. Asta ce înseamnă, înseamnă că nu vorbim mult până ce nu avem ceva palpabil. Asta înseamnă că nu vorbim mult până nu avem rezultate. Asta înseamnă că institutul respectiv, care este foarte prestigios, dacă a spus că are un produs bun în mână atunci pot să fiu sigur, sau lumea poate să fie sigură că este ceva foarte serios. În acest sens vreau să spun încă câteva lucruri, poate că este relevant. Astăzi, avem în lume peste 160 de vaccinuri sau produse care trebuie să fie testate. Dintre acestea vorbim doar de 20 de vaccinuri care vor fi testate pe oameni. Şi cred că, dintre acestea, produsul nostru poate să lase loc de optimism.
(Reporter): Acelaşi institut care produce acest vaccin a cerut aprobare pentru 8 tipuri de anticorpi care vor sta la baza unui tratament pentru COVID. Nu doar ne vom imuniza, vom şi trata acest virus?
(Ambasadorul David Saranga): Sute de cercetători încearcă să găsească o soluţie. Vorbim despre vaccinuri, medicamente, vorbim despre metode de trata COVID-19. Sunt mai multe metode, fiind însă un institut care aparţine Ministerului Apărării al Israelului nu ştim foarte multe până nu avem un produs sigur în mână. Sunt mai multe metode pe care încercăm să le găsim în Israel, dar această veste care a venit din partea Institutului israelian de Biologie şi Cercetare este o veste foarte bună!
(Reporter): Vorbiţi foarte bine limba română şi sunteţi aici de un an şi jumătate.
(Ambasadorul David Saranga): Sunt aici de un an şi jumătate, dar este pentru a doua oară când sunt în România. Prima dată a fost acum 20 de ani. Atunci am venit ca vice-ambasador al Israelului în România şi m-am întors acum un an şi jumătate.
(Reporter): Practic, vorbeaţi deja limba română.
(Ambasadorul David Saranga): Am studiat înainte de a veni pentru prima dată în România. Pentru 20 de ani nu am mai vorbit deloc română şi acum am început din nou.
(Reporter): Vă mulţumesc mult!
(Ambasadorul David Saranga): Mulţumesc mult, a fost o plăcere!
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰