Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Japonia a autorizat un test de sânge care ar putea diagnostica boala Alzheimer. Va fi scos la vânzare "cât mai curând posibil"

Progres rar în domeniul cercetărilor privind boala neurodegenerativă Alzheimer. Un kit de diagnosticare pe baza unui simplu test de sânge a fost aprobat pentru vânzare în Japonia, a anunţat joi producătorul său, informează AFP, citat de Agerpres. Compania japoneză Sysmex Corporation a declarat într-un comunicat că intenţionează să aducă pe piaţa japoneză acest instrument minim invaziv "cât mai curând posibil".

de Redactia Observator

la 22.12.2022 , 14:35

Un test de sânge pentru diagnosticarea bolii Alzheimer, autorizat în Japonia Un test de sânge pentru diagnosticarea bolii Alzheimer, autorizat în Japonia - Profimedia Images

Potrivit Sysmex, sistemul său permite măsurarea nivelului de acumulare în sânge a proteinei beta-amiloid, unul dintre principalii biomarkeri ai bolii Alzheimer, în puţin peste un sfert de oră.

Deşi alte metode sunt deja disponibile pentru a diagnostica această boală, ele sunt de obicei costisitoare sau invazive (imagistică cerebrală, puncţie lombară pentru a colecta lichid cefalorahidian), fiind esenţial ca Alzheimer-ul să fie detectat cât mai devreme posibil pentru a se încerca încetinirea progresiei bolii.

Alte teste de sânge sunt în curs de dezvoltare în alte părţi ale lumii sau aşteaptă autorizaţia de introducere pe piaţă.

Articolul continuă după reclamă

"Există o nevoie urgentă de instrumente de diagnosticare simple, ieftine, ne-invazive şi uşor accesibile" pentru a îmbunătăţi depistarea timpurie a bolii Alzheimer, a subliniat ONG-ul american Alzheimer's Association pe site-ul său.

Pe acelaşi subiect

Pe viitor, testele de sânge "vor revoluţiona cel mai probabil procesul de diagnosticare a bolii Alzheimer şi a tuturor celorlalte demenţe", potrivit acestui ONG.

În noiembrie, noi date clinice au confirmat potenţialul unui nou medicament pentru Alzheimer

Boala Alzheimer rămâne incurabilă, însă în noiembrie, noi date clinice au confirmat potenţialul unui nou medicament, lecanemab, de a încetini semnificativ declinul cognitiv la pacienţii monitorizaţi timp de 18 luni.

Medicamentul, dezvoltat de grupul farmaceutic american Biogen şi de cel japonez Eisai (care este şi un partener al Sysmex), are, de asemenea, efecte secundare uneori severe, dar a fost salutat pe scară largă de comunitatea ştiinţifică internaţională drept un progres foarte promiţător.

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), peste 55 de milioane de persoane din întreaga lume suferă de demenţă, un număr care se aşteaptă să crească la 130 de milioane până în 2050, pe măsură ce speranţa de viaţă creşte. Boala Alzheimer reprezintă aproximativ 60 -70% din cazuri.

Demenţa este o problemă majoră de sănătate publică în Japonia, ţara cu cea mai îmbătrânită populaţie din lume (29,1% dintre locuitorii săi aveau 65 de ani şi peste în 2022, un nou record).

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Sănătate » Japonia a autorizat un test de sânge care ar putea diagnostica boala Alzheimer. Va fi scos la vânzare "cât mai curând posibil"