Video Judeţul din România care se află în criză de doctori: "Cam în 10 ani, aproximativ jumătate din populația de aici nu va avea medic de familie"
Criza medicilor de familie se simte cel mai acut în judeţul Suceava. 60% din medicii de familie de acolo sunt trecuți de vârsta de pensionare, iar previziunile nu sunt deloc îmbucurătoare. Tinerii absolvenţi de medicină nu se mai îndreaptă spre acestă specialitate, iar cei care au rămas - sunt suprasolicitaţi. Din pasiune, ori din datorie, mulţi doctori de familie care au depășit 80 de ani încă se află în cabinete.
- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
Medicul Rodica Munteanu are 80 de ani și patru luni și este prezentă zilnic la cabinetul său din municipiul Suceava unde vede în fiecare zi cel puţin câte 20 de pacienți.
Rodica Munteanu, medic de familie Suceava: "Aici e cabinetul unde-mi desfășor activitatea timp de 46 de ani aici, de la cutremur. Programul este: trei zile dimineața, două zile după amiază. Păi da. Eu de aici merg, mănânc puţin şi merg la vaccinare.
- Cum rezistaţi, doamna doctor?
- Cu multă tenacitate, voinţă, voie bună".
De 55 de ani este medic de familie, a terminat facultatea în 1966, a fost medic de familie la țară, iar apoi a ajuns în municipiul Suceava. Din cei 220 de colegi pe care i-a avut în facultate, niciunul nu mai este în activitate. Este singura care mai profesează şi are pacienți pe care îi ştie de 30-40 de ani.
- Cum este ca medic de familie?
- Foarte bun, foarte bun.
- De cât timp sunteți pacientul doamnei?
- De mult. De mulţi ani.
- Peste 20 şi, poate mai mult.
- Mai mult.
- 30?
- Da
Medic de familie de 33 de ani
Clara Hapenciuc este medic de familie de 33 de ani și mai are un an până la pensie. Îşi face meseria cu pasiune, dar este conştientă că pentru tinerii medici specialitatea nu este atractivă, mai ales din punct de vedere financiar.
Clara Hapenciuc, medic de familie Zvoriștea: "Ştim că înaintăm în vârstă și nu există solicitări ale medicilor tineri să vina în cabinet. Este cea mai vitregită şi văduvită specialitate. Ca să poţi practica asta, îţi trebuie chemare. Doresc să mai muncesc. Este o comunitate mare care nu poate rămâne fără medic".
În pandemie medicul a pierdut mulţi colegi dragi, majoritatea cu vârste de peste 70 de ani. Acum pacienţii îşi pun toate speranţele în ea.
Pacientă: "Eu sunt de copil mic la doamna doctor şi băiatul si toată familia. E foarte important. Trebuie să existe. Cum? Dar ce facem fără doctor, fără farmacie?"
În Suceava previziunile sunt sumbre pentru cabinetele medicilor de familie.
Dr Irina Badrajan, secretar Colegiul Medicilor de familie Suceava: "Cam în 10 ani, aproximativ jumătate din populația din județ nu va avea medic de familie. În judeţul Suceava media de vârstă peste cea de pensionare a medicilor este de peste 60%".
Aceeaşi situaţie este şi în ţară. Dacă acum doar unele localităţi duc lipsă de medici, în 10 ani, jumătate din populația țării nu va avea medic de familie.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰