Antena Meniu Search
x

Video La început de vară, avem mai multe viroze decât în plină iarnă. Explicaţia medicilor

Aproape am scăpat de una, dar pare că dăm în alta. Toată iarna, masca purtată împotriva coronavirusului ne-a protejat şi de viroze şi gripe. Relaxarea ne-a scăpat de mască, însă a dat liber socializării. Ne-am apropiat mai mult, iar asta a venit la pachet şi cu o creştere a numărului de infecţii respiratorii.

Andreea Milea
de Andreea Milea

la 03.06.2021, 20:20

Vezi și
  • Numărul pacienţilor care au ajuns la camerele de gardă aproape că s-a dublat

La început de vară, avem mai multe viroze decât în plină iarnă. Lipsa măştii în aer liber, vremea schimbătoare şi revenirea elevilor la şcoală sunt principalele cauze. La nivel naţional, numărul de infecţii respiratorii acute a ajuns la peste 30.000, adică de două ori mai multe comparativ cu sezonul anului trecut.

În luna mai, într-o singură săptămână, numărul cazurilor de viroze şi gripă a urcat la 50, comparativ cu doar patru cazuri înregistrate în aceeaşi săptămână a anului trecut. Aşa că scutirile medicale pentru lipsa elevilor de la ore s-au înmulţit în ultimele săptămâni. Iar medicii spun că numărul celor care ajung cu simptome la camera de gardă a crescut cu 40%. 

Iulia Ţincu, medic pediatru Spitalul Victor Gomoiu: Au venit cu manifestări de tip febră, obstrucţie nazală, dureri la nivelul gâtului sau chiar tuse. O parte dintre aceştia au necesitat internarea, o parte au putut fi monitorizaţi la domiciliu. Se transmite foarte ușor. 

Directorii unităţilor de învăţământ cer ajutor de la părinţi. Doar cei mai norocoşi dintre ei au cabinet medical în şcoală. 

Pe acelaşi subiect

Daniela Voinea, director şcoala Sfinţii Voievozi: Ne ajută foarte mult asistenta medicală. În cazul in care un copil are faţa mai aprinsă, îl preia. Anunţă părintele, părintele trebuie să vină să îl ia de la şcoală. 

Virozele şi gripele nu trebuie confundate cu coronavirusul

Gripa sau viroza durează cel mult 14 zile în timp ce infecţia cu SARS-CoV-2 se poate prelungi până la 25 de zile. În cazul Covid-19 simptomele specifice sunt pierderea gustului şi mirosului şi dificultăţi în respiraţie. Aceeaşi situaţie şi în Statele Unite. În cartierul Brooklyn, din New York, sute de copii s-au îmbolnăvit. 

William Schaffner, medic specialist boli infecţioase: Vrem să fim înconjuraţi de oameni aşa că puteţi să fiţi siguri că virusurile vor profita de acest lucru. 

În statul Utah, în timpul iernii au fost doar câteva cazuri. De la jumătatea lunii mai au început să fie de zece ori mai multe.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Sanatate » La început de vară, avem mai multe viroze decât în plină iarnă. Explicaţia medicilor