Antena Meniu Search
x

Lupta cu coronavirusul în Spitalul Covid din Gorj. Medic: ”Am primit și 12 pacienți în același timp”

Măştile din spitale ascund feţele unor oameni care îşi fac meseria trup şi suflet. Au însă şi ei limitele lor şi nu de puţine ori ajung să fie ei înşişi pacienţi. Fără posibilitatea de a porni aparatele de aer condiţionat, blindaţi în combinezoane şi măşti, epuizaţi de numărul mare de pacienţi, medicii continuă să-şi facă datoria.

Diana Speretoiu
de Diana Speretoiu

la 11.07.2020, 23:27

Vezi și
  • Spitalul are acum 120 de pacienți.
  • În spital sunt folosite zilnic 100 de combinezoane.

Alexandra Stăncălie, medic: Am primit și 12 pacienți în același timp. A trebuit să îi ținem aici, pe hol, și să aștepte cei care au fost asimptomatici, să îşi aștepte rândul la targă și să le facem investigațiile, că nu aveam un număr de locuri suficient.

Prin mâinile medicului Alexandra Stăncălie au trecut toți bolnavii care au ajuns în ultimele trei luni în spitalul Covid din județul Gorj. Când credea că a depășit cu bine vârful epidemiei, a ajuns să facă față cu greu internărilor. Acum sunt atât de mulţi pacienţi încât numără pe degete paturile libere.

Alexandra Stăncălie, medic: Recordul de pacienți a fost ieri. 34 de pacienți internați la Spitalul Cărbunești

Pacienți care sunt asimptomatici, după patru, cinci zile, dezvoltă simptomatologie. Și una destul de complicată, cu multe complicații. Trebuie transferați în secția de Terapie. Au venit și la noi pacienți simptomatici care, ulterior, au și decedat pe serviciul de Terapie Intensivă

În Spitalul Covid, din Târgu-Cărbunești sunt internați, în acest moment, 120 de pacienți. Adică de patru ori mai mulți decât în starea de urgență

Ritmul de lucru e infernal. După gărzi epuizante, mulți dintre eroii în alb au nevoie de perfuzii. Puţinele momente în care pot respira sunt cele de după fiecare decontaminare, când folosesc un halat de unică folosință.

Alexandra Stăncălie, medic: Noi trebuie să stăm îmbrăcați trei, patru, cinci ore până când internăm pacienții, este foarte greu mai ales acum, în situația asta caniculară. Fără aer condiționat. A trebuit să le oprim și trebuie să ne facem în continuare datoria.

Şi să lupte pentru salvarea fiecărui pacient. Cu orice preţ.

Alexandra Stăncălie, medic: Unora dintre colegi li s-a făcut rău. Au trebuit să fie hidratați, perfuzați după 24 de ore de muncă. Am primit pacienți în serii. Costumul respectiv îți oferă o saună corespunzătoare, de câte ore reziști, dar, într-adevăr, ești leoarcă.

De fiecare datâ când iese pe poarta spitalului şi pleacă spre casă are o strângere de inimă.

Alexandra Stăncălie, medic: Îmi este teamă pentru cei de acasă, pentru copii, familie, dar nu o să regret niciun moment că am luat decizia asta. Lumea trebuie din ce în ce mai mult ajutată. Nu doar atunci când ne este nouă bine.

Deşi lucrează în condiţii dificile, bolnavii sunt primii la care se gândeşte Alexandra.

Alexandra Stăncălie, medic: Pentru un pacient care stă o lună, o lună şi jumătate internat într-un spital, nu are posibilitatea să îşi părăsească salonul, nu iese decât la investigaţii, nu vorbeşte cu familia decât la telefon... mi se pare mai greu pentru pacienţi decât pentru noi.

Pentru a evita orice risc, decontaminarea trebuie respectată ca la carte. Ce îi îngrijorează pe medici este că tot mai mulți tineri infectați cu Sars-Cov2 ajung în spital. Iar cei mai mulți dintre pacienți au simptome serioase.

Constantin Tîrziu, medic: Din cei 34 de pacienți pe care i-am văzut eu ieri, cred că cinci, șase nu aveau simptomatologie sau o imagine radiologică să pună probleme. Toți ceilalți au avut, mai mult sau mai puțin, modificări pulmonare.

Pacienți mulți înseamnă și consum mai mare. 100 de combinezoane zilnic, 350 de mii de lei, în fiecare lună, doar pe astfel de materiale, sunt doar câteva cifre. Se adaugă banii pentru medicamente și hrană pentru pacienți, iar fondurile spitalelor sunt deja pe terminate.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-aţi donat mobila, hainele sau electrocasnicele pe Facebook?

Observator » Sanatate » Lupta cu coronavirusul în Spitalul Covid din Gorj. Medic: ”Am primit și 12 pacienți în același timp”