Antena Meniu Search
x

Psihologii, un ajutor important pentru pacienţii infectaţi cu Covid-19

De cinci luni virusul Sars Cov 2 le induce românilor teamă, neliniște, iar oamenii îşi pun tot mai multe întrebări. Răspunsurile de care au nevoie le primesc de la o mână de oameni care formează o echipă ce ajută pacienții să depășească acest hop al vieții.

Iulia Dumitrașcu
de Iulia Dumitrașcu

la 20.08.2020, 17:10

Vezi și
  • Psihologul Spitalului Modular Militar de Izolare și Tratatament din Timișoara, căpitan Adriana Neagu, ține legătura cu pacienții.
  • Specialiştii caută împreună cu pacienţii avantajele și dezavantajele unei astfel de situații.

Printre ei sunt şi psihologii care devin adevărați părinți ai celor pe care virusul i-a atins. Cum reuşesc profesorii psihicului să îi motiveze pe bolnavi în aceasta perioadă.

Psihologul Spitalului Modular Militar de Izolare și Tratatament din Timișoara, căpitan Adriana Neagu, ține legătura cu pacienții și îi ajută să conștientizeze că virusul este unul extrem de contagios și că atât pentru binele lor, cât și pentru binele celor dragi este important să rămână internați până la testul negativ. Dar mai ales că trebuie să se mențină optimiști.

Adriana Neagu, psiholog: Am observat un lucru, prima data apare o reacție de soc, oare de ce eu am boala asta, cum de s a întâmplat, cum sa am eu covid. Apoi apare starea de negare, bun nu se poate sa am eu boala asta, am respectat regulile, nu se poate sa am. Apoi întra într o stare de revolta, de furie, apar neliniști, stări de anxietate, poate elemente de tristețe, unii plâng într un final apare acceptarea.

Specialiştii caută împreună cu pacienţii avantajele și dezavantajele unei astfel de situații. Pentru că există și părţi bune într-o situație mai puțin plăcută.

Adriana Neagu, psiholog: Ce ma încarcă pe mine este faptul ca la final și când se externeaza împreună găsim aspectele pozitive. Exista și lucruri bune care li se întâmplă cât stau aici. De exemplu, pacienți care își dau seama ca au recăpătat o răbdare pe care o au pierdut-o sau n-au avut-o.

Odată ce află că sunt infectaţi, oamenii au un sentiment de pierdere, şi că nimic nu mai e ca înainte. Foştii pacienţi o confirmă.

Adrian David, city manager Deva: Eu cred că este foarte important că există cineva lângă pacient care să îl sprijine şi să-l îndrume. 

Munca este una de echipă în toate spitalele în care se tratează covid. O știe cel mai bine medicul Virgil Musta.

Dr. Virgil Musta, spit. Victor Babeş:  Sunt speriaţi, sunt anxioşi şi pot dezvolta anumite simtptome care nu fac bine evoluţiei bolii. Pentru că se ştie foarte clar, dovedit, că un pacient care nu are un psihic bun şi n-are o gândire pozitivă evoluează mai rău rău. 

În 5 luni de pandemie, sute de oameni infectaţi cu covid 19 au ajuns să fie internaţi aici, la spitalul de boli infecţioase Victor Babeş din Timişoara. Medicii au reuşit să vindece aproximativ 700 de persoane. 

De la începutul pandemiei la Spitalul de Boli Infecțioase din orașul de pe Bega au fost internaţi 1089 de pacienți. Iar acum la Spitalul de campanie sunt 52 de infectați.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Sanatate » Psihologii, un ajutor important pentru pacienţii infectaţi cu Covid-19