Antena Meniu Search
x

Video Majorarea de peste 4 ori a tichetelor pentru donatori i-a adus pe români la centrele de transfuzii. Au stat chiar la coadă pentru cei 280 de lei

Imagini rare în România. Oamenii au stat astăzi la coadă să doneze sânge în multe oraşe din ţară. Guvernul a mărit de patru ori recompensa, pentru că centrele de transfuzii erau mereu în criză. Avem, totuşi, mult de recuperat. Sub doi la sută din români donează sânge frecvent. 

de Adrian Obreja

la 09.01.2024, 20:17

Vezi și

La Bucureşti au fost astăzi peste 300 de voluntari, dublu faţă de 4 ianuarie anul trecut. Aşa de mulţi, încât au aşteptat peste două ore până să le vină rândul, iar mulţi nu au mai apucat să doneze până s-a închis centrul de transfuzii. Majoritatea ştiau că valoarea tichetului pentru donatori a crescut de la 67 la 280 de lei. 

Au stat la coadă pentru cei 280 de lei

Bărbat: Până o să intre în colaps Ministerul Sănătăţii, pentru că sunt prea mulţi bani. O să vină, vă daţi seama. 

Directorul centrului de transfuzii Bucureşti se plângea anul trecut că nu are suficient sânge ca să onoreze cererile spitalelor. Acum, se gândeşte să mărească numărul angajaţilor, dacă vor veni la fel de mulţi donatori şi zilele următoare. 

Pe acelaşi subiect

Lucia Grijac, director Centrului de Transfuzii Bucureşti: În ceea ce priveşte angajarea persoanlului, aceasta nu ţine neapărat de noi, dar cu personalul pe care îl avem, cu capacitatea pe care o avem, vom încerca să ne adaptăm, astfel încât să găsim cele mai bune soluţii. 

 Asistentele de la Galaţi au avut şi ele o surpriză plăcută astăzi. Oamenii au stat la coadă încă de la prima oră ca să doneze sânge. 

Adrian Obreja, reporter Observator: La nici două ore de la începerea programului de lucru de la Centrul de Transfuzii au ajuns deja peste 70 de persoane. 

Mulţi donatori ştiau că tichetul care îi răsplăteşte este mai generos de anul acesta, dar cred că motivaţia trebuie să fie alta. 

Reporter-femeie: - Aţi mai donat?

- Da. E a patra oară.

- Am înţeles că a mai crescut şi valoarea bonurilor.

- Ei, nu contează banii, contează să mai facem şi o faptă bună.

Camelia Stoichicescu, directorului Centrului de Transfuzii Galați: Vreau să încep prin a saluta inițiativa legislativă prin care a crescut valoarea tichetelelor. Nu aş vrea să nu menționăm că donatorul trebuie să se prezinte din considerente umanitare. Această creștere e un semn de apreciere. 

Vestea că pot pleca acasă cu mai mulţi bani după ce donează a ajuns şi la Craiova. 

Bărbat: Probabil că este un impuls pentru mai multe persoane, pentru cei care chiar au nevoie de asta. Şi cred că ar fi bine să fie mărite într-un fel. 

Condiţii pentru un donator de sânge: 

  • vârsta 18-60 ani
  • greutate peste 50 Kg
  • fără intervenţii chirurgicale în ultimele 6 luni 
  • interzis celor cu hipertensiune, boli de inima, renale, psihice, hepatice, endocrine

Cu toate astea, nu toţi au fost acceptaţi pe scaunul de donator, pentru că înainte are loc un triaj. 

Mariana Alina Linte, directorului Centrului de Transfuzii Craiova: Ziua de azi a fost bună din punctul nostru de vedere. Au donat până acum aproape 100 de persoane. Ne aşteptăm ca acest număr să crească, întrucât valoarea tichetelor s-a modificat de la 1 ianuarie.

În România, doar 1,7% din populaţie donează în mod regulat sânge, faţă de o medie europeană de 10%. Necesarul este oricum cu mult mai mare, iar trendul este descendent.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Sanatate » Majorarea de peste 4 ori a tichetelor pentru donatori i-a adus pe români la centrele de transfuzii. Au stat chiar la coadă pentru cei 280 de lei