Maratonul resuscitării, inițiativa care-i învață pe români să acorde primul ajutor
70 de mii oameni mor anual pentru că nu sunt resuscitaţi la timp. În România, tehnicile de prim ajutor sunt o necunoscută pentru foarte mulţi. Autorităţile vor să schimbe asta. Şi au început cu un maraton al resuscitării pe care l-au organizat într-un mall din Timişoara.
70 de mii oameni mor anual pentru că nu sunt resuscitaţi la timp. În România, tehnicile de prim ajutor sunt o necunoscută pentru foarte mulţi. Autorităţile vor să schimbe asta. Şi au început cu un maraton al resuscitării pe care l-au organizat într-un mall din Timişoara. Timp de nouă ore, sute de oameni au lăsat cumpărăturile ca să înveţe cum să salveze vieţi.
Sunt manevre care pot face diferenţa dintre viaţă şi moarte. În România, 80 la sută dintre oameni nu ştiu să acorde primul ajutor, arată ultimele statistici. Iar salvatorii vor să schimbe asta. În mall-ul din Timişoara, peste 150 de specialişti, medici şi paramedici, au predat tehnici de salvare.
În momentul în care vreţi să acordaţi primul ajutor, esenţial este să nu intraţi în panică, să vă aşezaţi lângă persoana în cauză, apelaţi 112 şi dacă nu ştiţi manevrele de resuscitare, lăsaţi telefonul pe speaker, iar medicul din dispecerat vă va îndruma.
De la apelul la 112 până la sosirea echipajului specializat trec, în medie, opt minute. Dar într-o situaţie de criză, intervenţia trebuie să aibă loc mult mai repede. De aceea este extrem de important ca fiecare dintre noi să ştie cum să procedeze. Pentru că oricine poate fi un salvator.
- Șapte persoane au murit în SUA, iar alte trei au rămas cu handicap, după tratamentul cu un medicament anti-Alzheimer
- Trend periculos pe TikTok: Copii de la vârste tot mai fragede folosesc creme anti-îmbătrânire şi cosmetice...
- România, pe primul loc în Europa la obezitate. Ce înseamnă această realitate și cum o putem schimba
- Din România, direct în biohacking-ul de top cu Dave Asprey: Senatul Științific al FDVDR lansează o provocare cu...
- Dieta "minune" care prelungeşte viaţa. Ce trebuie să mănânci ca să ajungi sănătos la 70 de ani
Într-un maraton de nouă ore, fiecare client al mall-ului a primit indicaţii preţioase.
Imagini filmate vineri, într-o benzinărie din Piteşti, arată cât este de important primul ajutor. Un poliţist aflat în timpul liber i-a salvat viaţa unui bărbat de 63 de ani care s-a prăbuşit la pământ. Agentul a învăţat tehnicile de resuscitare încă din copilărie.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰