Antena Meniu Search
x

Măștile din bumbac, pânză sau tifon nu sunt eficiente în fața coronavirusului, spune Ministerul Sănătății

Dacă vreţi să vă protejaţi de noul coronavirus, atenţie ce măşti folosiţi! Cele fabricate manual sau din pânză, bumbac ori tifon nu sunt utile. E avertismentul Ministerului Sănătăţii. 

De Ema Schweninger la 21.03.2020, 23:49
Vezi și
  • Ministerul Sănătății, recomandări importante despre măștile de protecție împotriva coronavirusului
  • Măștile chirurgicale, cele mai potrivite pentru protecție

Dacă vreţi să vă protejaţi de noul coronavirus, atenţie ce măşti folosiţi! Cele fabricate manual sau din pânză, bumbac ori tifon nu sunt utile. E avertismentul Ministerului Sănătăţii. 

"Pentru orice boală care se transmite respirator, protecţia respiraţiei e esenţială şi constă din folosirea unei bariere care să apară între sursă şi persoana susceptibilă".

Atenţie, însă, ce măşti folosiţi! Cele din pânză, bumbac sau tifon nu sunt eficiente dacă vreţi să vă protejaţi de noul coronavirus. 

Măştile trebuie să fie o barieră în faţa microbilor. Au nevoie, aşadar, de filtre speciale. În același timp, trebuie să permită respirația corectă. 

Cristi Popa, medic pneumolog, Instititul Marius Nasta: Este făcută în aşa fel încât sa se muleze pe nas - marginea metalică de deasupra se îndoaie după forma nasului şi se mulează pe nas creând o oarecare etanşeitate.

Materialul din care sunt fabricate măștile care nu respectă aceste reguli speciale prezintă o rețea prea largă de fibre. Astfel, microorganismele pot ajunge în gura sau în nasul nostru.

Cristi Popa, medic pneumolog, Instititul Marius Nasta: Filtrul pe care îl asigură bumbacul sau textilul nu este suficient de fin pentru a împiedica particulele mai mici.

Cum măştile chirurgicale sunt o raritate în aceast perioadă, medicii de familie ne învaţă, pe Facebook, cum să confecționăm măști din bumbac cu un filtru improvizat: "Sunt mai bune decât nimic și sperăm să protejeze tot personalul cabinetului - medici de familie, asistenți medicali, registratori, îngrijitori - până când vom primi materialele de protecție personală adecvate promise de Guvernul României".

La fel de important este şi cum utilizăm masca. Trebuie să evităm atingerea ei, iar când o scoatem, să nu punem mâna pe partea din faţă şi să o îndepărtăm folosind şnururile din spate. Apoi, ne spălăm imediat mâinile cu apă şi săpun. 

Cristi Popa, medic pneumolog, Instititul Marius Nasta: Dacă partea exterioară a măştii s-a infectat, ea nu trebuie refolosită, pentru că refolosind-o putem să introducem microbii practic pe mucoasa nazală chiar atingând-o din nou.

Ministerul Sănătăţii atrage atenţia că, dacă sunteți suspect sau aveți infecție cu coronavirus, purtatul unei măști faciale poate reduce riscul de a-i infecta pe cei din jur. 

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Sanatate » Măștile din bumbac, pânză sau tifon nu sunt eficiente în fața coronavirusului, spune Ministerul Sănătății