Antena Meniu Search
x

Video Medicamentul care poate reduce cu 50% riscul apariţiei cancerului la sân. Aproape 300.000 de femei vor primi tratamentul

Guvernul din Marea Britanie vrea să ofere femeilor un tratament care reduce cu 50% riscul apariţiei bolii de cancer la sân. Efectul durează ani buni de la momentul în care medicamentul nu mai este administrat.

de Redactia Observator

la 08.11.2023, 08:41

Vezi și

Oamenii de ştiinţă au descoperit că terapia hormonală - numită anastrozol - poate preveni apariţia cancerului de sân la femei şi că efectul protector durează ani de zile după ce femeia a încetat să ia medicamentul. Aproximativ 289.000 de femei aflate la postmenopauză din Anglia, considerate a avea un risc moderat sau ridicat de cancer de sân, vor primi acest medicament în încercarea de a reduce riscul de a dezvolta această boală.

Medicamentul reduce cazurile de cancer de sân cu 50%

Testele au arătat că medicamentul reduce cazurile de cancer de sân cu 50% în 11 ani în rândul femeilor eligibile, ceea ce înseamnă că, dacă doar 25% dintre femeile eligibile din Anglia acceptă oferta - şi jumătate dintre acestea iau medicamentul timp de cinci ani, cât este recomandat - atunci vor fi prevenite 2.000 de cazuri.

Acesta a fost utilizat anterior pentru tratarea cancerului de sân, dar a fost "reprofilat" pentru a preveni şi alte cazuri. Acesta este primul medicament care trece prin programul de reprofilare a medicamentelor al NHS England.

Anastrozolul a fost recomandat pentru prima dată ca opţiune preventivă de către Institutul Naţional pentru Sănătate şi Excelenţă în Îngrijire (Nice) în 2017, însă, tratamentul nefiind autorizat pentru această utilizare, absorbţia a rămas scăzută, relatează Independent.

Acum, medicamentul a fost autorizat de către Agenţia de Reglementare a Medicamentelor şi a Produselor de Sănătate ca opţiune preventivă, de asemenea.

Directorul executiv al NHS, Amanda Pritchard, a declarat: "Este fantastic că această opţiune vitală de reducere a riscului ar putea ajuta acum mii de femei şi familiile lor să evite suferinţa unui diagnostic de cancer de sân. A permite unui număr mai mare de femei să trăiască o viaţă mai sănătoasă, fără cancer de sân, este cu adevărat remarcabil şi sperăm că autorizarea anastrozolului pentru o nouă utilizare reprezintă astăzi primul pas pentru a ne asigura că această opţiune de reducere a riscurilor poate fi accesată de toate persoanele care ar putea beneficia de ea. Acesta este primul medicament care va fi reprofilat prin intermediul unui nou program de vârf la nivel mondial pentru a ne ajuta să realizăm întregul potenţial al medicamentelor existente în noi utilizări pentru a salva şi îmbunătăţi mai multe vieţi în cadrul NHS. Datorită acestei iniţiative, sperăm că un acces mai mare la anastrozol ar putea permite mai multor femei să ia măsuri de reducere a riscului dacă doresc, ajutându-le să trăiască fără teama de cancerul de sân."

Aceste măsuri se adaugă la arsenalul NHS de medicamente pentru prevenirea cancerului de sân, tamoxifenul şi raloxifenul fiind deja autorizate pentru a preveni cancerul de sân.

Cum se administrează tratamentul

Tratamentul se administrează sub forma unei tablete de 1 mg, o dată pe zi, timp de cinci ani, şi acţionează prin reducerea cantităţii de hormoni estrogeni produşi de organismul pacientei prin blocarea unei enzime numite aromatază, potrivit Mediafax. Cele mai frecvente efecte secundare ale medicamentului sunt bufeurile, senzaţia de slăbiciune, dureri/înţepenire la nivelul articulaţiilor, artrită, erupţii cutanate, greaţă, dureri de cap, osteoporoză şi depresie.

Delyth Morgan, director executiv al organizaţiei caritabile Breast Cancer Now, a declarat: "Extinderea licenţei anastrozolului pentru a acoperi utilizarea acestuia ca tratament de reducere a riscului este un pas înainte major care va permite unui număr mai mare de femei eligibile cu un istoric familial semnificativ de cancer de sân să îşi reducă şansele de a dezvolta boala."

Ministrul Sănătăţii, Will Quince, a declarat: "Cancerul de sân este cel mai frecvent cancer din Marea Britanie, aşa că sunt încântat că un alt medicament eficient pentru a ajuta la prevenirea acestei boli crude a fost acum aprobat. Am văzut deja efectul pozitiv pe care anastrozol îl poate avea în tratarea bolii atunci când aceasta a fost depistată la femeile aflate la postmenopauză şi acum îl putem folosi pentru a împiedica dezvoltarea ei la unele femei."

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Sanatate » Medicamentul care poate reduce cu 50% riscul apariţiei cancerului la sân. Aproape 300.000 de femei vor primi tratamentul