Antena Meniu Search
x

Video Medicamentul pe care românii îl cumpără în exces şi care ar putea avea urmări grave pentru sănătate. Afectează ficatul şi rinichii

Decizie în Franţa, avertisment şi pentru România. Autorităţile de la Paris au interzis reclamele pentru medicamente care au ibuprofen în concentraţie mare - luat în exces, afectează ficatul şi rinichii, spun studiile. În România, anumite medicamente care conţin această substanţă nu se mai vând decât cu reţetă. 

Florentina Lazăr
de Florentina Lazăr

la 10.02.2024, 19:34

Vezi și

Francezii au ajuns să cumpere anual 30 de milioane de cutii cu medicamente care conţin ibuprofen de 400 de miligrame. Cum vânzările au fost impulsionate de reclame, autorităţile au vor să limiteze publicitatea pentru anumite categorii. Românii suferă de aceeaşi „boală“. Au cumpărat medicamente fără reţetă de aproape şapte miliarde de lei, anul trecut, în creştere cu 23% faţă de 2022. 

Medicamente consumate în exces

Beatrice Speteanu, farmacist: Ibuprofenul de 400 este cel mai cerut. Atâta timp cât există foarte multe reclame, de la acelaşi medicament, dar sub forme diferite, există şi riscul de supradozaj în cazul acestuia. 

Medicamentele cu ibuprofen de 400 mg sunt printre cele mai vândute şi în România. 274 de milioane de cutii de medicamente fără recomandare medicală au fost cumpărate de pacienţi anul trecut, cu 9% mai mult decât în 2021.

Pe acelaşi subiect

Clienţi-reporter: L-am folosit la dureri de măsele.

- E un medicament la îndemâna pentru romani?

- Da, are un pret accesibil.

- Sunt destul de bune, depinde ce dureri ai, dacă ai dureri menstruale nu fac faţă şi trebuie să iau alte medicamente.

- Cu reţetă medicală sau fără?

- Fără.

- Pentru ce afecţiuni?

- Dureri de cap, stări de febră. 

Medicii avertizează că tratamentele cu ibuprofen pot să înlăture doar durerea, nu şi cauza ei.

Adrian Marinescu, medic infecţionist: Dacă exageram şi luăm mai mult decât trebuie putem ajunge la heptatită toxică, la afectarea renală. 

În plus, ibuprofenul poate provoca şi probleme cardiace. Medicamentele cu această substanţă ar trebui luate în doze mici şi pentru o perioadă scurtă de timp, spun farmaciştii. 

Beatrice Speteanu - farmacist: Noi le recomadăm, tot timpul, să înceapă cu dozele de 200 de mg pentru că ele pot fi la fel de eficiente. Nu trebuie să sară imediat la pastila mai puternică, mai mare, iar cea de 800 de mg si 600 se eliberează strict pe bază de reţetă.

Între 2000 şi 2018, 32 de oameni au murit în Franţa din cauza excesului de medicamente cu ibuprofen. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 8 voturi
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Sanatate » Medicamentul pe care românii îl cumpără în exces şi care ar putea avea urmări grave pentru sănătate. Afectează ficatul şi rinichii