Antena Meniu Search
x

Video România are doar trei medicamente împotriva malariei, toate cu eficienţă redusă. Tratamentele de ultimă generaţie încă nu sunt disponibile

Decesele cauzate de malarie şi numărul ridicat de cazuri în rândul turiştilor români care se întorc din Zanzibar i-au făcut pe medici să ia măsuri urgente. Un nou cabinet de medicina călătoriei se va deschide la Institutul Balş din Capitală, iar în spitalele private se reînnoiesc stocurile de medicamente pentru prevenţie. Infecţioniştii cer însă măsuri urgente autorităţilor pentru că medicamentele disponibile în România nu sunt cele mai eficiente.

Maria Rohnean
de Maria Rohnean

la 09.02.2024, 11:58

Vezi și

În farmaciile cu circuit deschis din ţara noastră nu doar că nu se găseşte medicaţie de prevenţie, ci în unele cazuri oamenilor li se spune că nu există un astfel de tratament. 

Farmacistă: Mergeţi la spital şi să vă spună ei ce aveţi de făcut, noi de la farmacie nu avem ce să vă dăm.

România deţine doar 3 medicamente împotriva malariei

Societatea de Medicină de Voiaj cere acum urgent Ministerului Sănătăţii să educe medicii şi farmaciştii, dar şi să ia măsuri privind tratamentul preventiv împotriva malariei. O boală care poate fi mortală, la mai puţin de o săptămână de la debut.

Pe acelaşi subiect

Maria Rohnean, reporter Observator: În ţara noastră sunt disponibile trei astfel de medicamente, însă cu eficacitate redusă, spun specialiştii. Adică malaria a devenit în timp rezistentă la acest tratament, iar medicaţia de ultimă generaţie nu a ajuns încă în România.

Adriana Hristea, preşedinte Societatea de Medicină de Voiaj: S-o facă disponibilă în farmaciile cu circuit deschis, pentru că deşi sunt înregistrate în România, nu sunt disponibile cele importante.

Prin urmare, sunt mulţi români care caută astfel de medicamente în străinătate. 

Ciprian Militaru, farmacist în Germania: "Avem creştere în ultimele luni, foarte puternic în ultimele 4-5 luni. Oricum noi cerem reţetă de la medic, nu putem elibera aceste medicamente fără reţetă, cei care nu au reţetă şi doar întreabă, îi trimitem înapoi la medic să-şi ia reţetă. Dacă anul trecut aveam câteva bucăţi pe săptămână, 3-4 bucăţi, acum avem câteva zeci pe săptămână."

Specialiştii vor să deschidă noi centre, la care cei care urmează să plece în destinaţii exotice să fie informaţi asupra riscurilor şi să primeacă tratament profilactic, dacă e cazul. 

Sfatul medicilor pentru turiştii care aleg să plece în destinaţii exotice

Adrian Marinescu, director medical Institutul Balş: Ne dorim să avem mai multe, vrem să avem şi la nivelul Institutului Matei Balş, pentru că astfel de cabinete devin extrem de importante. 

Cabinete de medicină de călătorie sunt în toate judeţele din ţară şi pot fi găsite pe site-urile Direcţiilor de Sănătate Publică. Medicii spun însă că mulţi turişti aleg să nu facă tratamentul, chiar dacă unii se informează. 

Simin Florescu, managerul Spitalului "Victor-Babeş": Noi întotdeauna am recomandat profilaxie şi acolo, dar o parte din pacienţi au ales să refuze treaba asta şi alţii pur şi simplu n-au ştiut.

Iulius Constantinescu, vlogger de călătorii: Din păcate suprasolicită ficatul şi nu pot fi luate cu alcoolul şi face pe mulţi să renunţe la ele pentru că atunci când se duc în vacanţă pe o insulă exotică, frumoasă şi oamenii vor să bea. 

Tratamentele sunt personalizate

Fiecare tratament este personalizat, astfel că vizita la medic este obligatorie. Costurile se ridică la câteva sute de lei. 

Simin Florescu, managerul Spitalului "Victor-Babeş": Schema de tratament acoperă o perioadă de dinaintea plecării, pe tot parcursul călătoriei şi încă o perioadă după revenirea din zona de risc.

Malaria nu se transmite de la om la om, ci doar prin înţepătura ţânţarului Anofel, prezent şi în zona turistică Zanzibar. Anul trecut numărul românilor care au călătorit acolo a crescut cu 30% faţă de 2022. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 2 voturi
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Evenimente » România are doar trei medicamente împotriva malariei, toate cu eficienţă redusă. Tratamentele de ultimă generaţie încă nu sunt disponibile