Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Medicii de familie nu mai prescriu medicamente de două ori în aceeaşi lună de frica sancţiunilor. Cum se descurcă pacienţii pentru care şi o zi fără tratament e prea mult

Sute de bolnavi îşi plătesc lunar medicamentele pentru ultimele zile ale lunii, pentru că doctorii nu dau reţete decât pentru 28 de zile. De frica sancţiunilor, medicii de familie se tem să prescrie de două ori în aceeaşi lună, astfel că pacienţii fie rămân fără tratament, fie scot sume mari din buzunar pentru a-şi asigura terapia.

de Maria Rohnean

la 04.08.2024 , 19:27

Tratamentul multor pacienţi devine aproape imposibil de urmat aşa cum este recomandat de medicii specialişti. Cutia de medicamente se termină după 28 de zile, iar mulţi dintre medicii de familie nu eliberează alta în aceeaşi lună de frica amenzilor. "Am dat o reţetă pe data de 1, luna viitoare pica sâmbăta aşa că i-am dat prescrierea vineri ca să nu rămână fără tratament până luni, deci ar fi fost descoperite doua zile. Cu toate acestea mi-a venit imputare", a declarat Rodica Tănăsescu, medic de familie.

Reprezentantii CNAS nu au comentat situaţia

Aşa că medicamentele rămân pe cheltuiala pacientului. "Pentru pacienţii mei, foarte sincer, îi rog ca la debutul pacientului să-şi cumpere o folie sau două folii de medicamente cu preţ întreg în aşa fel încât să peticească cele 28 de zile şi să poată veni la 30 de zile", a declarat Rodica Tănăsescu, medic de familie. Explicaţia este că, în cazul acestor tipuri de medicamente, nu se poate deschide o cutie nouă doar pentru câteva tablete. "Nu deschidem cutiile. Pacientul dacă rămâne fără medicamente şi face dovada unei scrisori medicale, că specialistul a recomandat acel tratament, poate să achiziţioneze medicamentul", a declarat Andreea Chirtoacă, farmacist.

Vezi și

Cei mai mulţi dintre bolnavii care sunt nevoiţi să ia acest tratament pentru tot restul vieţii au suferit un infarct sau au alte probleme cardiovasculare. "Există o recomandare fermă sa nu se intrerupă astfel de medicamente altfel exista un risc de moarte subită. Daca se face pauza la această medicaţie probabilitatea sa se agraveze este foarte mare. Chiar şi o zi este de neacceptat", a declarat Claudiu Stoicescu, medic cardiolog. Singura regulă de prescriere a tratamentelor, potrivit Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, este ca perioadele de emitere să nu coincidă.

"Legislaţia este stufoasă. Este acceptat ca practic într-o lună din an să se elibereze o reţetă în plus, se pot elibera 13 reţete în 12 luni pentru medicamentele cost-volum", a declarat Eva Cristescu, medic de familie. Reprezentantii CNAS nu au comentat situaţia.

Maria Rohnean Like

„Jurnalismul e un mod de viaţă!” Este principiul după care mi-am ghidat activitatea de reporter şi pe care caut să-l transmit şi mai tinerilor mei colegi pe care am ajuns să-i coordonez.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Sănătate » Medicii de familie nu mai prescriu medicamente de două ori în aceeaşi lună de frica sancţiunilor. Cum se descurcă pacienţii pentru care şi o zi fără tratament e prea mult