Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Obligați prin lege să trateze pacienții cu forme ușoare de Covid-19, dispuși să renunțe la medicina de familie

Tratament acasă sau la spital? Este întrebarea pe care şi-o pun şi cei care au deja un test pozitiv la coronavirus, şi medicii de familie - obligaţi prin lege să trateze de la distanţă pacienţi cu forme uşoare. Nici ce înseamnă forme uşoare nu e clar, pentru că starea li se poate schimba rapid. Medicii de familie bâjbâie. În vreme ce bolnavii sunt ingroziţi.

de Andreea Milea

la 25.10.2020 , 23:34

  • În România sunt 11.000 de medici de familie
  • Suma decontată de casa de asigurări pentru monitorizarea timp de 14 zile a unui pacient infectat este de 105 lei

Raluca Zoitanu, preşedintele FNPMF: Cum vom decide când este cazul să îi trimitem la spital? 

Este spaima medicilor de familie din momentul în care au aflat că sunt obligaţi, prin lege, să monitorizeze, de la distanţă, starea de sănătate a celor asimptomatici sau cu forme uşoare ale infecţiei.

Raluca Zoitanu, preşedintele FNPMF: S-ar putea să ajungem în situaţia în care pacienţi sau rudele pacienţilor să dea în judecată medicul de familie că nu a tratat corespunzător pacientul.

Vezi și

Pacient: Mă aştept ca medicul de familie să aibă ceva experienţă să poată să evalueze şi dacă consideră necesar să mă trimită la spital.

Medic: Chiar dacă le spunem "Ştiţi, ar trebui să mergeţi la spital" spun "Nu, că ştim că nu sunt locuri şi ştim că stăm în curtea spitalului şi vrem să ne trataţi dvs". 

S-a întâmplat în Galaţi unde un poliţist infectat a refuzat internarea. Deși inițial boala evolua fără simptome grave, situaţia s-a schimbat radical peste noapte.

Teodora Diaconiță, purtătorul de cuvânt al Prefecturii Galați: În jurul orei 24, soţia a sunat la 112 şi a cerut ajutor medical. Medicul sosit la faţa locului nu a mai putut face nimic, constatând decesul. 

Medicii de familie resimt presiunea de pe umerii lor

Pentru a elibera spitalele copleşite de pacienţii COVID, presiunea s-a mutat pe umerii medicilor de familie.

Nelu Tătaru, ministrul Sănătăţii: Monitorizarea poate fi făcută telefonic, în condiţiile în care apariţia unui simptom îi indică şi un consult la medic. 

Raluca Zoitanu, preşedintele FNPMF: Sunt colegi care au spus că sunt dispuşi să renunţe la contractul cu casa de asigurări. Practic să renunţe la medicina de familie. 

Medicii infecţionişti sunt însă singurii care pot face diferenţa înte un caz grav şi unul care poate fi tratat la domiciliu.

Adrian Marinescu, medic infecţionist: Forma uşoară este în momentul în care avem pierdere gust, miros, febră, stare generală modificată, dureri musculare, articulare, dureri de cap. În momentul în care saturaţia în oxigen scade, este un semnal de alarmă. 

Specialiştii recomandă ca fiecare persoană să aibă acasă un pulsoximetru, pentru a măsura saturaţia de oxigen din plămâni.

Mai mult de jumătate dintre cei testaţi pozitiv sunt fie asimptomatici, fie au forme uşoare ale bolii. În România sunt 11.000 de medici de familie. Suma decontată de casa de asigurări pentru monitorizarea timp de 14 zile a unui pacient infectat este de 105 lei.

Andreea Milea Like

Am început cu muzica, am continuat cu dansul şi am ales jurnalismul. Ce au în comun? Zilnic găseşti ceva nou. Cât de mult înseamnă un cuvânt, un moment sau 10 secunde înainte de live.

Întrebarea zilei
Inflaţia a scăzut în luna septembrie. Simțiți ieftinirile la buzunar?
Observator » Sănătate » Obligați prin lege să trateze pacienții cu forme ușoare de Covid-19, dispuși să renunțe la medicina de familie