Antena Meniu Search
x

Video Medicii, despre evoluţia pandemiei în România: "Ne putem aştepta că odată cu deschiderea şcolilor să asistăm la o oarecare creştere a numărului de cazuri"

Pandemia dă semne că bate în retragere dacă e să ne luăm după cifrele oficiale. Nu am mai avut atât de puţine infectări zilnice din luna iulie a anului trecut. Doar în 13 judeţe sunt mai mult de 1,5 cazuri la o mie de locuitori iar numărul persoanelor vaccinate cu ambele doze a sărit azi de 2 milioane. Şi atunci, mai avem motive de îngrijorare?

de Redactia Observator

la 03.05.2021, 20:36

Vezi și

Medicii spun că numărul infectărilor va creşte în perioada următoare, dar nu vom mai ajunge în situaţii critice.

Reporter: Care sunt motivele pentru care vă vaccinaţi?

Pacient: Vreau să îmi păstrez sănătatea, să am grijă şi de sănătatea celor din jurul meu şi cred că doar aşa putem să trecem cu bine de această pandemie

La centrul de vaccinare din Bucureşti şi azi s-a stat la coadă. Iar viteza de vaccinare a fost dublă faţă de celelalte zile. 100 de oameni vaccinaţi pe oră.

Angajat centru de vaccinare: Este foarte multă lume și în comparație cu celelalte zile, deja am dublat numărul de mașini

Mădălina Popovici, coordonator centru de vaccinare: Până la ora 14.10, sunt vaccinaţi 607 pacienți, mult mai mulți că de obicei, dublu.

De frică să nu se îmbolnăvească, să îi protejeze pe cei din jur, să călătorească. Acestea sunt motivele pentru care românii s-au vaccinat şi în cadrul maratonului imunizării de la Braşov, în ritmuri de pian şi chitară, în foaierul teatrului dramatic din oraş.

Pacientă: Noi locuim aproape și am venit rapid, de mult timp voiam să-l facem.Mi-a plăcut foarte mult atmosfera, muzică.

Circa 3 milioane 400 de mii de persoane au primit cel puţin o doză de ser în România. Cele mai multe au vârste între 40 şi 79 de ani. De mâine, alte peste 3 mii de fluxuri de vaccinare se vor deschide. Medicii de familie vor putea imuniza în cabinetele lor cu serul de la Johnson&Johnson, singurul vaccin disponibil care necesită doar o doză.

Iar efectele vaccinării se reflectă în numărul mic de cazuri noi cu SARS-COV 2, spun medicii. În a doua zi de Paşte, România a înregistrat doar 682 de infectări. E drept, la aproape 6 mii de teste.

În valul al doilea, vârful infectărilor a fost în a doua jumătate a lunii martie, cu record de 6651 de cazuri noi şi apoi după începerea şcolilor. Avem peste 60 de mii de cazuri active şi 98 de decese. Doar că numărul pacienţilor în stare gravă, la ATI este în continuare mare, peste 1200.

Virgil Musta, medic: Faptul că acum suntem într-un număr redus de cazuri, pe o pantă descendentă, o vom observa peste o lună de zile când sperăm ca în secţiile de terapie intensivă să fie mai puţin pline. Deja am văzut că mortalitatea nu mai este aşa de mare ceea ce este important pentru că arată exact această tendinţă de evoluţie bună a pandemiei.

15 judeţe sunt verzi, cu o incidenţă sub 1 la mia de locuitori. Doar Cluj, Ilfov şi Bucureşti au o rată de peste 2 înregistrată în ultimele 2 săptămâni. Lucrurile s-ar putea schimba însă.

Virgil Musta, medic: Vom vedea pentru că acum sunt mai mulţi factori care intervin. Numărul de persoane care au fost vaccinate şi care au participat la aceste evenimente ori riscul de a se contamina prin întâlnire în familie este mai mic decât acolo sunt aglomerări cu număr foarte mare de oameni şi unde mulţi dintre cei care au participat şi nu au fost vaccinați

Carmen Dorobăt: Ne putem aştepta că odată cu deschiderea şcolilor, odată cu această perioadă de socializare pe care am petrecut-o, care era şi inevitabilă să asistăm la o oarecare creştere a numărului de cazuri nu va creşte semnificativ din punct de vedere al valorii absolute matematice şi nici nu se va extinde pentru o perioadă mai lungă de timp

Creşterea însă nu va pune presiune pe sistemul medical şi nici nu se va extinde pe o perioadă mai lungă de timp.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Sanatate » Medicii, despre evoluţia pandemiei în România: "Ne putem aştepta că odată cu deschiderea şcolilor să asistăm la o oarecare creştere a numărului de cazuri"