Antena Meniu Search
x

Video Medicii români, mesaj după 10 luni de pandemie: Suntem din ce în ce mai epuizaţi şi mai puţini la lucru

Aproape 1.400 de oameni au fost diagnosticaţi cu COVID-19 în ultimele 24 de ore. Nu am mai avut atât de puţine cazuri de trei luni! E drept, s-au făcut şi puţine teste, pentru că multe laboratoare sunt închise zilele acestea. După zece luni de pandemie, medicii şi asistenţii sunt epuizaţi şi fac apel să respectăm regulile.

Ema Schweninger
de Ema Schweninger

la 26.12.2020, 21:16

Vezi și
  • 85 de bolnavi au murit în ultimele 24 de ore
  • La terapie intensivă sunt internaţi 1.210 pacienţi cu COVID-19

Sorin Petrea, medic infecţionist, Institutul Matei Balş: Suntem obosiţi, suntem copleşiţi. Suntem afectaţi atât fizic cât şi psihic de tot ce ni se întâmplă. E mult... 

Peste 50 de mii de persoane infectate se luptă acum cu boala. Cele mai multe dintre ele, peste 37 de mii, sunt în izolare la domiciliu, iar aproape 10 mii, sunt internate. Fiecare cifră din acest bilanţ are un nume şi o poveste. Doar personalul medical e mereu acelaşi. 

Valentin Popescu, medic chirurg Spitalul Colentina: Nu e un lucru uşor să vii zi de zi, să îmbraci combinezonul, să încerci să fii alături de pacienţii secţiei care de multe ori a fost plină. Suntem din ce în ce mai epuizaţi şi mai puţini la lucru din motive medicale datorită pandemiei.

Nu de puţine ori, medicii şi asistentele ajung şi ei pacienţi. Aşa a păţit şi Gabriela Truinea, care lucrează la secţia de chirurgie a spitalului Colentina.

Gabriela Truinea, pacientă: Am venit cu afectare pulmonară de peste 30% şi atunci era necesar tratament. Este greu dar este mai sigur pentru ceilalţi de acasă care şi ei sunt pozitivi dar asimptomatici: copilul, soţul.  

Pacienţii le sunt recunoscători medicilor

În alt spital, alţi bolnavi care speră să se vindece şi să ajungă cât mai repede acasa. Această femeie în vârstă de 71 de ani a fost diagnosticată cu COVID-19 pe 4 decembrie. Iniţial, s-a tratat acasă dar după ce saturaţia de oxigen din sânge i-a scăzut, a fost nevoie să fie internată. A fost norocoasă să găsească un pat liber la Institutul Marius Nasta. După ce a primit tratament, a început să se simtă mai bine. Pentru asta, le e recunoscătoare medicilor şi asistenţilor. 

Niculina Spiroiu, pacientă: Am suferit mult şi nu am vrut să vin la spital dar nu s-a mai putut că nu mai puteam respira. Am avut temperatură mare, dureri de oase groaznice, lipsa gustului şi a mirosului,

80 de pacienţi sunt internaţi acum în secţia COVID de la Marius Nasta iar alţi 14 sunt la ATI. Toate paturile sunt ocupate.   

Beatrice Mahler, manager Institutul Marius Nasta: Fiecare pacient care pleacă şi este externat practic lasă locul unui alt pacient care aşteaptă internarea.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Sanatate » Medicii români, mesaj după 10 luni de pandemie: Suntem din ce în ce mai epuizaţi şi mai puţini la lucru