Mesajul tulburător al bolnavilor care depind de tratamentul cu imunoglobulină: "Putem muri cu zile în România!"
Nu avem suficient tratament şi putem muri cu zile în România. Este mesajul tulburător al pacienţilor cu boli autoimune care depind de tratamentul cu imunoglobulină.
Nu avem suficient tratament şi putem muri cu zile în România. Este mesajul tulburător al pacienţilor cu boli autoimune care depind de tratamentul cu imunoglobulină. Şi pentru medici e o provocare, pentru că fiecare doză trebuie împărţită cu mare grijă. În replică, ministrul Sănătăţii spune că în acest moment nu există nicio criză.
Pe termen lung, însă, Sorina Pintea admite că e vital să avem un centru de colectare şi de prelucrare a plasmei şi a derivatelor din sânge. Astfel, România nu va mai depinde de importul de imunoglobulină.
Alexandra a descoperit în urmă cu doi ani că suferă de o boală autoimună. După ce a căutat răspunsul la peste 30 de medici, diagnosticul a venit din SUA. De atunci a început lupta ei pentru supravieţuire. Tratamentul vital şi singurul posibil este cel cu imunoglobulină.
- Din România, direct în biohacking-ul de top cu Dave Asprey: Senatul Științific al FDVDR lansează o provocare cu...
- Dieta "minune" care prelungeşte viaţa. Ce trebuie să mănânci ca să ajungi sănătos la 70 de ani
- Premieră mondială: Un ficat de porc a fost transplantat unui om. Organul a funcționat doar 10 zile
- Europa, amenințată de o nouă epidemie. Virusul, originar din Maroc, a fost detectat în apele reziduale din Bruxelles
- "Să mă ferească Dumnezeu". Epidemie de ploşniţe în mai multe saloane ale Institutului Marius Nasta din Capitală
Concret, sistemul imunitar al Alexandrei este extrem de fragil, iar o simplă răceală ar putea să îi fie fatală. Iar tratamentul primit nu este în cantităţile recomandate.
În urmă cu doi ani, în mijlocul crizei de imunoglobulină care a revoltat întreaga Românie, o femeie din Alba Iulia a murit.
Atunci, ministrul Sănătăţii a decis să declanşeze Mecanismul European de protecţie civilă, apoi printr-o ordonanţă de urgenţă a scutit importatorii de taxe. Însă lipsa acestei substanţe e acută la nivel global, iar România oferă cel mai mic preţ.
Acum autorităţile spun că sunt necesare soluţii pe termen lung. România e una dintre puţinele ţări din Uniunea Europeană care nu are un centru de colectare şi prelucrare a plasmei.
Acest proiect ar urma să dureze 3 ani. Până atunci pacienţii români depind de străini.
Pentru a acoperi consumul intern, România trebuie să colecteze anual cel puţin 200 de mii de litri de plasmă. Peste 8000 de pacienţi sunt afectaţi în fiecare zi de lipsa imunoglobulinei şi a produselor derivate din sânge şi plasmă.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰