Meniu
Search
x

Mesajul lui Raed Arafat pentru cei vaccinați „la chiuvetă”: Spuneți la spital că nu ați primit vaccinul. Medicul are obligația să păstreze secretul pacientului

Persoanele vaccinate „la chiuvetă” care ajung la spital să spună medicului situația reală pentru a primi tratamentul optim, spune șeful DSU, Raed Arafat. ”Medicii trebuie să păstreze secretul, iar pacienții nu ar trebui să aibă teamă că dacă spun la medic se vor trezi cu dosar penal”, susține acesta.

De Redactia Observator la 05.11.2021, 18:09

„Am aflat de astfel de cazuri. E adevărat că nu de multe pentru că lumea nu spune că, de fapt, s-a vaccinat, cum zicem noi, <la chiuvetă>. Însă știm cazul de la Sibiu, au mai fost și alte cazuri mediatizate. (...) Noi nu putem să garantăm 100% și nimeni nu poate garanta, existând această metodă, că persoanele vaccinate care decedează sunt toate vaccinate real. Poate o parte sunt vaccinate real și o parte nu. Dar acest lucru nu avem cum să-l controlăm decât dacă persoana spune că nu a fost vaccinată real. Ar fi în folosul ei, măcar în perioada tratamentului, pentru că medicul altfel ia în considerare riscurile petru persoana respectivă”, spune Raed Arafat, citat de Mediafax.

Persoanele vaccinate, risc mai mic de formă severă de COVID

Șeful DSU spune că riscul de a face o formă gravă este mult mai mic pentru persoanele vaccinate față de cele nevaccinate. „Dacă persoana spune că este vaccinată și știe că nu este vaccinată riscă să primească o decizie greșită și să nu intre pe anumite scheme de tratament. Deci, cel puțin dacă o persoană este pozitivă, ajunge la medic și va trebui să spună medicului care este statusul ei real”, adaugă Raed Arafat.

Raed Arafat consideră că medicii ar trebui să păstreze secretul şi să nu-i reclame pe pacienţii vaccinaţi ”la chiuvetă”

Ulterior, șeful DSU a revenit cu precizări despre implicațiile juridice. „Medicul, clar, are obligația să păstreze secretul pacientului și să nu-l reclame mai departe și să folosească această informație pentru stabilirea tratamentului pacientului. Adică pacientul nu ar trebui să aibă teamă că dacă spune la medic se va trezi cu dosar penal”, a completat Raed Arafat. Multe persoane așa-zis vaccinate au ajuns la spital cu forme grave de COVID-19, iar certificatele lor de imunizare au început să fie verificate de organele de anchetă.

Un număr de 366 de dosare penale sunt în lucru, privind posibile fraude înregistrate în procesul de eliberare a peste 1.100 de certificate şi adeverinţe de vaccinare. În aceste dosare sunt cercetate 868 de persoane, anunţă MAI. Poliţiştii au dat în ultima săptămână peste 25.500 de amenzi, iar dintre acestea 21.500 au fost pentru nepurtarea măştii de protecţie, valoarea totală a sancţiunilor fiind de 5,1 milioane de lei. 

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Sanatate » Mesajul lui Raed Arafat pentru cei vaccinați „la chiuvetă”: Spuneți la spital că nu ați primit vaccinul. Medicul are obligația să păstreze secretul pacientului