Ministerul Sănătății vrea reguli clare pentru pacienţii care se tratează în clinici private
După scandalul decontărilor duble în sistemul de sănătate, Ministerul vrea să facă reguli clare. Astfel încât pacienţii care se tratează în clinici private să ştie exact cât au de plătit. Un proiect de ordonanţă de urgenţă a fost lansat în dezbatere publică.
După scandalul decontărilor duble în sistemul de sănătate, Ministerul vrea să facă reguli clare. Astfel încât pacienţii care se tratează în clinici private să ştie exact cât au de plătit. Un proiect de ordonanţă de urgenţă a fost lansat în dezbatere publică.
Este vorba de termenul de contribuţie personală care ar urma să fie introdus în legea sănătăţii prin ordonanţă de urgenţă pentru furnizorii privaţi din sănătate.
Concret, orice bolnav, care e asigurat, va putea să meargă şi la spitalele private pentru investigaţii, analize, iar cu ajutorul cardului de sănătate va deconta tariful impus de CAS, iar diferenţa va fi plătită din buzunarul bolnavului.
Reprezentanţii spitalelor spun că această contribuţie personală este absolut necesară pentru o funcţionare optimă a sistemului medical şi că este nevoie de o acoperire reală a costului actului medical.
- Marcel Ciolacu a trimis Corpul de Control la toate cele 16 ministere: "Vor răspunde politic cei care nu au tratat...
- Din România, direct în biohacking-ul de top cu Dave Asprey: Senatul Științific al FDVDR lansează o provocare cu...
- Dieta "minune" care prelungeşte viaţa. Ce trebuie să mănânci ca să ajungi sănătos la 70 de ani
- Premieră mondială: Un ficat de porc a fost transplantat unui om. Organul a funcționat doar 10 zile
- Europa, amenințată de o nouă epidemie. Virusul, originar din Maroc, a fost detectat în apele reziduale din Bruxelles
Ordonanţa pusă în dezbatere de Ministerul Sănătății vine după o serie de scandaluri publice legate de decontările duble, scandaluri care au atras anchete în cateva reţele private de sănătate.
Reacții la inițiativa Ministerului Sănătății
“Salutăm propunerea Ministerului Sănătății de a reglementa contribuția personală, cu scopul de a acoperi diferența dintre costul decontat de CNAS și costul real al serviciilor medicale private. Contribuția personală poate reprezenta o sumă plătită în mod direct de pacienți și trebuie privită ca o oportunitate. Există mai multe categorii de pacienți: cele pentru care această măsură va asigura acces la servicii medicale private mai ieftine și cele cărora le va oferi posibilitatea de a beneficia în continuare de anumite servicii, la specialități medicale unde costul real al acestor servicii este în continuă creștere” , se afirmă în comunicatul rețelei de sănătate Regina Maria.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰