Ministerul Sănătății: Persoanele vaccinate cu ambele doze nu transmit COVID-19

De Redactia Observator.
Publicat: 01.04.2021, 15:12.
Actualizat: 01.04.2021, 15:35

Ministerul Sănătății a scrie pe pagina de Facebook că persoanele care au fost vaccinate cu ambele doze de vaccin nu transmit Covid-19, confirmând rezultate unui studiu realizat de Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC)

Ministerul Sănătății: Persoanele vaccinate cu ambele doze nu transmit COVID-19

Profimedia

Noi studii realizate de Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din SUA arată că persoanele vaccinate cu ambele doze nu trasmit COVID-19 aproape niciodată.

"Datele noastre de la CDC sugerează în prezent că persoanele vaccinate nu poartă virusul, nu se îmbolnăvesc, iar asta nu doar în testele clinice ci și în datele din lumea reală", spune Rochelle Walensky, directorul Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din Statele Unite.

La studiul CDC au participat aproape 4.000 de angajați sanitari din linia întâi care s-au testat săptămânal să vadă dacă sunt infectați cu COVID-19 între luna decembrie a anului trecut și luna martie a acestui an”, este mesajul publicat pe Facebook de Ministerul Sănătății.

Citește și:

Studiu: Vaccinurile Pfizer, Moderna contra COVID-19 reduc riscul infecției cu 90%

Vaccinurile Pfizer şi Moderna au demonstrat o eficienţă de 90% contra unei infecţii cu coronavirus - fără distincţie în ceea ce priveşte dezvoltarea sau nu a simptomelor - arată un studiu realizat în condiţii reale pe 4.000 de îngrijitori americani. Altă veste încurajatoare - o vaccinare parţială cu o singură doză de la unul dintre cele două vaccinuri a permis o protecţie de 80% la două săptămâni de la injecţie, constată studiul publicat luni.

Condus de Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC), studiul a analizat eficienţa celor două vaccinuri care folosesc tehnologia ARN mesager pe 3.950 de participanţi din şase state americane, între 14 decembrie 2020 şi 12 martie 2021.

"Acest studiu demonstrează că eforturile noastre de vaccinare naţională funcţionează", a declarat directoarea CDC, Rochelle Walensky. "Vaccinurile ARN mesager autorizate contra Covid-19 oferă o protecţie rapidă şi importantă în lumea reală", a susţinut ea.

Participanţii au făcut în fiecare săptămână un test, analizat în laborator, pentru a afla dacă au dezvoltat simptome de Covid-19 sau nu. Aceste rezultate vin în completarea volumului crescut de dovezi care arată că vaccinurile nu opresc doar simptomele bolii, infectarea, dar constituie şi o modalitate importantă de a împiedica răspândirea virusului.

Participanţii la studiu au fost medici, infirmiere şi alţi îngrijitori. 2.479 (62,8%) au primit două doze recomandate de vaccin ARN mesager şi 477 (12,1%) au primit o singură doză. Trei cazuri pozitive au fost înregistrate printre cei care au primit cele două doze, adică o rată de incidenţă de 0,04 la 1.000 de persoane, faţă de o rată de 0,19% printre cei care au primit o singură doză, şi 1,38% la cei care nu au primit nicio doză.

După o ajustare a datelor în funcţie de loc, eficienţa vaccinului a fost estimată la 80% pentru o doză şi de 90% pentru două doze. Autorii studiului au subliniat că nu pot diferenţia estimările între cele două vaccinuri studiate din cauza numărului limitat de infecţii. Studiul este încă în desfăşurare şi cercetătorii vor analiza secvenţierea virusului în cazurile în care persoanele vaccinate s-au infectat, pentru a înţelege mai bine motivele care stau la baza acestor infectări.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.