Antena Meniu Search
x

Video Ministrul Sănătăţii, mesaj după trei cazuri de variola maimuţei în ţară: "Singura metodă infailibilă e abstinenţa"

A fost confirmat şi al treilea caz oficial de variola maimuţei în România. Este vorba despre un bărbat de 31 de ani din Bucureşti, care a venit singur la spital. Între timp, un alt pacient are dosar penal pentru că a refuzat să le spună medicilor cu cine a intrat în contact. Iar un alt posibil caz nu a fost confirmat pentru că bolnavul a fugit din spital

Andreea Petrescu
de Andreea Petrescu

la 15.06.2022, 20:44

Vezi și

Un al treilea tânăr român s-a dus la spital cu simptome, iar analizele de laborator au confirmat: este infectat cu variola maimuţei. Pacientul, un bărbat în vârstă de 31 de ani, s-a prezentat marţi la un spital din Bucureşti, le-a spus medicilor că simptomele au apărut pe data de 10 iunie, a rămas internat şi primeşte tratament în izolare. Bărbatul nu a călătorit în străinătate în ultima perioadă şi nu se ştie deocamdată dacă are legătură cu ceilalţi infectaţi.

Trei cazuri de variola maimuţei în România

Între timp, primul caz confirmat din România, un bărbat de 26 de ani internat la Spitalul Victor Babeş, s-a ales cu dosar penal pentru că a refuzat să spună dacă a intrat sau nu în contact cu alte persoane, în ultima perioadă. Refuzul bolnavilor de a colabora cu autorităţile face ca anchetele epidemiologice să bată pasul pe loc. Astfel, în acest moment nu se ştie dacă avem un singur focar sau mai multe. 

"Trebuie judecat de la caz la caz. În măsura în care timpul dovedeşte că nu apar cazuri noi în legătură cu acea persoană care a refuzat să facă orice fel de declaraţie, în mod evident nu ai niciun fel de motiv să consideri că ar trebui să fie sancţionat", a declarat ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila. "Dacă apar cazuri secundare şi se favorizează transmiterea unei boli infecţioase, ştiţi bine că există o legislaţie în acest domeniu", a precizat el. "Se pot identifica membrii de familie ai persoanei respective. Pentru că acest contact apropiat, nu trebuie să vă gândiţi neapărat la relaţii sexuale, poate să fie vorba de o convieţuire cu membrii de familie şi ei trebuie ţinuţi sub observaţie", a mai spus Rafila

Pe acelaşi subiect

Ministrul Sănătăţii recomandă abstinenţa

Pentru că boala se transmite şi pe cale sexuală, oficialii de la noi recomandă ... abstinenţa. "Prezervativul este o metodă de prevenire care nu este infailibilă. Să ştiţi că singura metodă infailibilă este abstinenţa. Aşa este, aşa scrie în literatură şi vă reproduc din literatura de specialitate", a afirmat ministrul Sănătăţii.

OMS caută alt nume pentru variola maimuţei

Pe plan mondial, specialiştii OMS au o misiune: caută un nou nume pentru variola maimuţei pentru că actuala denumire a bolii e considerată discriminatorie. "Vom face anunţul cu noul nume cât de curând", susţine Tedros Adhanom Ghebreyesu, şef OMS. Cele mai noi date arată că în lume au fost confirmate până acum peste 1.600 de cazuri. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Sanatate » Ministrul Sănătăţii, mesaj după trei cazuri de variola maimuţei în ţară: "Singura metodă infailibilă e abstinenţa"