Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Mișcarea fizică în școli – esențială pentru dezvoltare

Ora de sport nu este văzută de toți în același fel: în timp ce unii abia așteaptă să intre pe teren sau în sală, alții preferă să stea pe banca de rezerve și să evite cât mai mult mișcarea. Motivele sunt variate: “nu ne pricepem”, “nu avem energie”, “nu ne ies mișcările și râde lumea de noi”.

de Redactia Observator

la 22.11.2018 , 15:18

Baschet pentru toți
Ora de sport, esențială pentru buna dezvoltare a organismului

Ora de sport din școală nu este văzută de toți în același fel: în timp ce unii abia așteaptă să intre pe teren sau în sală, alții preferă să stea pe banca de rezerve și să evite cât mai mult mișcarea. Motivele sunt variate: “nu ne pricepem”, “nu avem energie”, “nu ne ies mișcările și râde lumea de noi”.

Dacă am realiza cât de importantă este activitatea fizică, probabil că am acorda mult mai multă atenție exercițiilor și sporturilor de echipă. Iată ce beneficii aduce sportul în viața unui copil sau a unui tânăr:

Buna dezvoltare a organismului

Articolul continuă după reclamă

Mișcarea este extrem de importantă și pentru adulți, cu atât mai mult pentru un organism tânăr, în plină creștere. Sportul are un efect benefic nu doar asupra corpului, ci și a creierului, iar copiii care se implică de mici în activități sportive ajung să fie adulți mai sănătoși, activi și iubitori ai unei vieți echilibrate. Dacă aveam impresia că profesorii de sport ne chinuiau cu alergări și gimnastică doar fiindcă nu aveau ce face, acum abia înțelegem că acestea ne ajutau să ne dezvoltăm în mod corect, întărindu-ne imunitatea, ajutând la dezvoltarea musculaturii și a sistemului osos și permițându-ne să căpătăm și să păstrăm o postură corectă.

Menținerea disciplinei și atenției

Un sport practicat încă din copilărie ne învață să fim mereu atenți la ceea ce se întâmplă în jur, să ne stabilim obiective tangibile și să muncim cu dăruire pentru a le atinge. Ne ajută să avem mai multă încredere în noi și în alții și să dezvoltăm strategii prin care să ajungem acolo unde ne dorim. Practic, făcând sport de mici ajungem adulți puternici, siguri pe propriile forțe și ambițioși.

Capacitatea de a gestiona succesul și eșecul

Sportul ne ajută să înțelegem că un eșec nu e sfârșitul lumii, iar un succes trebuie recunoscut și sărbătorit, fie că o facem singuri, fie cu membrii echipei alături de care am câștigat. Până la urmă, aceasta este una dintre lecțiile cele mai importante ale vieții: știind cum să acceptăm pierderea și să o luăm de la capăt și recunoscând importanța sărbătoririi victoriei, vom aplica principiul în toate aspectele și momentele vieții personale și profesionale. A face sport încă din timpul școlii înseamnă a învăța de mici cum să privim atât crizele, cât și reușitele.

Dezvoltarea spiritului de echipă

Prin sport învățăm să lucrăm alături de alții, să colaborăm și să legăm prietenii care pot dura o viață. Copiii care se implică în sporturi de echipă deprind abilități de comunicare și înțeleg mai ușor ce înseamnă respectul față de coechipieri, ceea ce pe termen lung se poate dovedi extrem de important.

Cea mai bună dovadă a importanței sportului în viața copiilor stă în exemplul dat de autoritățile din Islanda: în anii 90, tinerii islandezi aveau grave probleme cu abuzul de alcool și de droguri, procentul fiind îngrijorător – cel mai mare din Europa, de altfel, în materie de probleme în rândul tinerilor. Situația dura de foarte mult timp și părea să nu aibă nicio rezolvare, până când câteva inițiative inteligente au răsturnat toate statisticile: tinerii au fost invitați să participe gratuit la activități de echipă, autoritățile investind în cluburi de dans, muzică, artă, dar mai ales sport. Părinții au primit de la stat un buget lunar pe care să îl folosească în activități distractive cu cei mici. Astfel, tinerii s-au simțit integrați și au înlocuit țigările, băutura și drogurile cu moduri sănătoase și plăcute de a-și petrece timpul liber. Consumul de alcool în rândul adolescenților a scăzut de la 42% la 5%, fumătorii au ajuns de la 23% la 3%, iar consumul de cannabis a scăzut de la 17% la 7%. Islanda a ajuns în topul țărilor cu cei mai sănătoși și fericiți tineri.

Mișcarea fizică este încurajată în România atât prin orele de sport din școli, cât și prin cursuri și competiții adresate copiilor și adolescenților. De exemplu, la Piatra Neamț a avut loc și în acest an concursul “Baschet pentru toți”, o competiție de streetball adresată elevilor și studenților cu vârste cuprinse între 14 și 20 de ani. Tinerii au jucat în echipe de câte 4 membri și s-au implicat din plin, dovedind că au talent, spirit de echipă și dorință de a ajunge în marea finală. Compania Altex a fost alături de ei, iar pe termen lung își dorește să ajute cât mai mulți copii români să iubească și să practice sportul, așa că le oferă promoții la diverse articole de sport, printre care și bicicletele, clasice și electrice:  https://altex.ro/biciclete-copii/cpl/.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

Întrebarea zilei
Aţi avea încredere să cumpăraţi o locuinţă nouă cu criptomonede?
Observator » Sănătate » Mișcarea fizică în școli – esențială pentru dezvoltare