Zeci de muncitori srilankezi ținuți în izolare la Focșani acuză modul în care au fost tratați
Peste 50 de muncitori srilankezi au fost izolaţi de autorităţi, în Focşani, după ce trei dintre ei au fost depistaţi cu noul coronavirus. Ar fi luat virusul de la o româncă, în fabrica de textile unde lucrau. Compania aparţine senatoarei Sorina Plăcintă, fost ministru al Tineretului şi Sportului. Muncitorii o acuză că i-a dat afară ilegal. Acum, tot ei spun că sunt cazaţi în condiţii mult mai proaste chiar dacât aveau acasă la ei.
- Muncitorii susțin că peste 20 dintre ei au fost concediați.
- Trei sri-lankezi au fost confirmați cu coronavirus.
Chiuvete şi cabine de duş ruginite sau rupte, apă băltind pe jos şi oameni înghesuiţi în camere. Aşa trăiesc, de 13 zile - în izolare, 51 de muncitori srilanchezi suspectaţi că s-ar fi infectat cu noul coronavirus. Centrul unde au fost cazaţi este în Focşani.
(Reporter): V-au testat?
(Muncitor): Nu, nu!
(Reporter): Fără teste.
(Muncitor): Fără teste. Da. Cei de aici plătesc pentru noi doar apa. Două bidoane de 5 litri de apă pentru opt persoane.
Muncitorii lucrau la o fabrică de textile tot din Focşani, societate ce aparţine senatoarei Sorina Plăcintă, fostul ministru al Tineretului și Sportului.
După ce unii dintre ei ar fi început să aibă simptome specifice coronavirusului, au fost daţi afară, acuză oamenii. Trei dintre ei au ieşit pozitivi la testul pentru COVID-19 şi sunt internaţi în spital.
Felicia Vasile, Director Medical la Spitalul Municipal Râmnicu Sărat: Au pneumonie determinată de infecţia cu COVID-19. La acest moment sunt trei pacienţi. Nu pun probleme nici de comorbidităţi.
(Reporter): Ce lucraţi voi la fabrică?
(Muncitor): Cei mai mulţi coseau la maşină. 21 de oameni au fost daţi afară. Fără să fie plătiţi. Când a început cu corona, aceşti oameni au avut simptome. Febră, dureri musculare, ceva de genul. Şi au lipsit de la muncă o zi, două. De aceea au dat afară 21 de oameni.
Contactată de Observator, Sorina Plăcintă nu a comentat acuzaţiile. A preferat în schimb să trimită un comunicat scris.
”Toate deciziile de management luate la nivel intern au respectat şi respectă reglementările în vigoare referitoare la legislaţia muncii, la drepturile şi libertăţile persoanelor şi la normele de securitate în muncă şi sănătate publică”, se afirmă în comunicat.
(Muncitor): Compania nu ne ajută.
(Reporter): Şi acum toţi vreţi să mergeţi acasă.
(Muncitor): Da, unii doresc să meargă acasă.
O situaţie similară a fost, în urmă cu două săptămâni, în Botoşani. Acolo, 44 de muncitori, tot din Sri Lanka, au fost concediaţi de la o companie de confecţii după ce cinci dintre ei au fost diagnosticaţi cu COVID-19. În urmă cu trei zile, au vrut să plece din ţară, cu autocarul, dar au fost opriţi aproape de graniţă şi duşi înapoi în izolare.
Aici, Inspectoratul Teritorial în Muncă s-a autosesizat şi a deschis o anchetă. În Focşani, însă, nicio autoritate nu face cercetări.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰