Antena Meniu Search
x

Video Mutația Covid din Marea Britanie poate deveni dominantă în România. Încă 27 de persoane infectate

Tulpina supercontagioasă poate deveni dominantă şi în România în câteva luni. Avertismentul specialiştilor este susţinut şi de faptul că au mai fost descoperite încă 27 de persoane infectate cu varianta mutant.

Ema Schweninger
de Ema Schweninger

la 05.02.2021, 20:35

Vezi și
  • Explozia cazurilor va aduce valul al treilea al pandemiei pe teritoriul ţării.
  • Sistemul sanitar cu greu va face faţă, spun mai mulţi specialişti.

Până acum astfel de cazuri au apărut în cel puţin 15 judeţe, din toate zonele ţării. 

Dumitru Jardan, biolog: Cu siguranţă, este momentul să ne îngrijorăm. Foarte probabil că această tulpină va deveni dominantă. Faptul că ea se răspândeşte mai repede şi faptul că ea aparent are asociată o mortalitate mai mare, înseamnă că presiunea pe sistemul sanitar o să fie şi mai mare.

După ce astăzi au fost raportate noile cazuri de îmbolnăvire cu tulpina din Marea Britanie, practic, numărul infectărilor aproape s-a dublat. Cele mai multe infectări cu această variantă de virus sunt din Capitală: 17.

Unul din cazurile de îmbolnăvire cu noua tulpină este din Timișoara

În Timişoara, acolo unde se află unul din cazurile de îmbolnăvire cu noua tulpină, nu se face secvențiere. Sunt 3 laboratoare în România, toate în Capitală. Proba a fost selectată aleatoriu şi trimisă la Bucureşti. Şi la Timişoara s-ar putea face identificarea noii tulpini a virusului SARS-COV-2. Specialişti sunt. Kituri şi reactivi, însă, nu.

Autorităţile pregătesc un program pentru secvenţiere ca să avem o imagine cât mai clară asupra răspândirii noii tulpini pe teritoriul ţării.

Vlad Voiculescu, Ministrul Sănătăţii: Nu poate fi exclusă o cifră şi mai mare. Avem reguli pregătite care ţin cont şi de acest scenariu, în care nr infectărilor cu noua tulpină ar putea să crească.

Explozia cazurilor va aduce valul al treilea al pandemiei pe teritoriul ţării iar sistemul sanitar cu greu va face faţă, spun mai mulţi specialişti.

Alexandru Rafila, medic: Problema legată de această tulpină este legată mai degrabă de o posibilitate a creşterii rapide a numărului de infecţii. 5% din cazuri se estima că puteau să ajungă la Terapie Intensivă şi mortalitatea era destul de importantă, undeva în jur de 2% din totalul cazurilor de îmbolnăvire.

În Marea Britanie, sistemul medical a fost îngenuncheat de valul adus de noua tulpină. Numărul deceselor a depăşit 110 mii, iar aproape jumătate dintre acestea s-au înregistrat în ultimele două luni.

Autorităţile rămân însă optimiste, după ce indicele de transmisie a ajuns la nivelul celui înregistrat în luna iunie, iar datele specialiştilor arată că pâna la începutul lunii aprilie ar putea fi vaccinată aproape întreaga populaţie de adulţi de peste 50 de ani.

Anthony Fauci, epidemiolog şef SUA: Avem această tulpină care este majoritară în Marea Britanie, se numeşte B117, este mai eficientă în transmiterea de la persoană la persoană şi Studiile recente din Marea Britanie arată că ar putea fi mai periculoasă în sensul că boala prezintă simptome mai grave şi duce mai des la decese. Astfel, nu ne dorim ca această tulpină să devină în ţara noastră, dar s-ar putea întâmpla asta pentru că pare foarte eficientă în transmiterea de la persoană la persoană.

În Franţa, în ultimele două săptămâni au fost raportate peste 20 de mii de cazuri noi pe zi. Autorităţile iau în calcul o a treia carantină naţională în cazul în care numărul infectărilor cu noua tulpină va creşte.

Karine Lacombe, epidemiolog şef Franţa: Ne aflăm la începutul pantei. Este o situaţie similară cu ce s-a întâmplat în Anglia între lunile septembrie şi decembrie.

Dacă vaccinurile ne protejează de tulpina din Marea Britanie, nu există dovezi că serul ne face imuni în faţa altor mutaţii.

Hans Kluge, director OMS pentru Europa: Există mai multe rapoarte preliminare care arată că, în mod deosebit, tulpina sud-africană ar putea crea mai multe probleme pentru vaccinuri, dar nu suntem încă siguri. Dar de aceea trebuie să fim foarte vigilenţi.

Măsurile de protecţie rămân la fel de importante: purtarea corectă a măştii de protecţie, evitarea zonelor aglomerate, distanţarea socială şi igiena mâinilor.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Sanatate » Mutația Covid din Marea Britanie poate deveni dominantă în România. Încă 27 de persoane infectate