Ne putem infecta cu noul coronavirus din piscină sau mare? Răspunsul experților în sănătate publică

De Veronica Micu.
Publicat: 26.05.2020, 08:40.
Actualizat: 26.05.2020, 08:58

Experţii în sănătate publică din Statele Unite au răspuns la întrebarea dacă ne putem infecta cu noul coronavirus din piscină sau mare, dar și dacă statul la plajă este sau nu sigur.

Ne putem infecta cu noul coronavirus din piscină sau mare? Răspunsul experților în sănătate publică

Profimedia

Astfel, potrivit specialiștilor americani, noul coronavirus nu trăieşte în apa din piscine.

"Nu există dovezi că infecția COVID-19 se poate transmite prin utilizarea piscinelor şi a căzilor", a transmis Centrul de Control şi Prevenire a Bolilor din SUA, potrivit The New York Post.

Clorul din apa din piscine este fatal pentru noul coronavirus.

"Cantitatea medie de clor dintr-o piscină va ucide virusul", a explicat Roberta Lavin, profesor de medicină la Universitatea din Tennessee's College of Nursing.

În mod similar, oamenii de ştiinţă spun că virusul este puţin probabil să se dezvolte în apa sărată a oceanelor şi mărilor.

Scăldatul este sigur. Nu și statul la plajă

De asemenea, lacurile sunt considerate o zonă sigură pentru scăldat deoarece, deşi apa dulce nu are proprietatea de a ucide microbul, este puţin probabil ca acesta să fie asimilat dată fiind cantitatea mare de apă.

"Probabil ar trebui ca cineva să bea toată apa dintr-un lac pentru a lua virusul. Efectul de diluare este atât de puternic", a spus Paula Cannon, profesoară de microbiologie moleculară şi imunologie la Keck School of Medicine, potrivit Mediafax.

Dacă scăldatul este sigur, statul la plajă nu e la fel, avertizează specialiştii.

Este posibil ca virusul să nu poată înota, dar poate supravieţui pe suprafeţele uscate.

Din acest motiv, este important ca persoanele care aleg să facă plajă în această perioadă în zone, să se asigure că au dezinfectat bine suprafaţa şezlongurilor, a balustradelor sau a altor zone cu care intră în contact.

Citește și:

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.