Antena Meniu Search
x

Noile reguli pentru tratarea pacienților cu forme ușoare de Covid-19 aduc haos în spitale

Noi reguli pentru tratarea bolnavilor de coronavirus. Pacienţii cu simptome uşoare stau acasă şi nu mai ajung la spital pentru analize şi radiografii decât dacă starea lor de sănătate se înrăutăţeşte.

Alexandra Marin
de Alexandra Marin

la 28.10.2020, 20:51

Vezi și
  • Pacienţii cu simptome uşoare nu mai ajung la spital decât dacă starea lor de sănătate se înrăutăţeşte
  • Monitorizarea si tratamentul vor fi făcute de către medicul de familie, doar prin telefon
  • Cele mai importante știri ale zilei, la Observatorul orei 19

Institutul Matei Balş, din Capitală. Până de curând, persoanele care suspectau că sunt infectate stăteau la coadă, pentru testare. Lucrurile s-au schimbat acum, din cauza numărului foarte mare de pacienţi confirmaţi. 

Potrivit noului ordin al ministrului Sănătăţii, traseul începe de la primiri Urgenţe. Cei cu simptome vor fi testaţi cu teste rapide antigen şi izolaţi până la aflarea rezultatului. Urmează o perioadă de 14 zile de stat la domiciliu, timp în care monitorizarea si tratamentul vor fi făcute de către medicul de familie doar prin telefon. Nu se va mai face evaluare spitalicească, decât dacă simptomele se agravează. În acest caz, trebuie apelat serviciul 112. 

Pe hârtie, ordinul e clar. În teren, decizia a creat şi mai mult haos. 

Eva Cristescu, medic de familie: Dacă avem trei simptome sugestive pentru COVID trebuie să vă testaţi. 

Reporter: Unde mă trimiteți?

Eva Cristescu, medic de familie: Încă nu știu unde va trimit. Aștept să mă lămurească. Dacă mă întrebați acum, vă trimit tot acolo unde vă trimiteam și ieri. 

Dacă la Spitalul Matei Balş suntem refuzați pentru că ei se ocupă doar de cazurile grave, la unitățile de primiri urgențe vom fi refuzați pentru că ei se ocupă de urgențe. Astfel, pacientul cu simptome este lăsat de unul singur să se descurce și să se testeze. Potrivit informațiile noastre, spitalele de urgență nu au primit încă testele rapide și nici informaţie despre acestea.

Tudor Ciuhodaru: Ar fi o minune şi vreau sa le văd de mâine în Unitatea de Primiri Urgenţe. Puteam să le avem de mult timp şi ar fi făcut diferenţa. Nu vi s-ar fi părut normal ca ministerul să îmi spună exact care sunt etapele, care sunt livrate, în ce număr? 

Nici în cabinetele medicilor de familie nu au ajuns ordinele ministrului Sănătăţii. 

Eva Cristescu, medic de familie: Nu mi-e clar cum se va desfășura procesul de testare al acestor pacienți care acum vor dezvolta simptome. Dacă îi trimitem în privat și rămâne la ghici dacă se testează sau nu, dacă îi trimitem în continuare la spitalele publice sau unde îi trimitem să se testeze, pentru că ideea de a-i trimite pe toți grămadă la camera de garda să se testeze nu mi se pare în regulă. 

Soluţia pe care o au bolnavii? Să se descurce cum pot. Potrivit noilor decizii, pacientul pozitiv este declarat vindecat după 14 zile fără un al doilea test şi îşi poate relua activitatea obişnuită dacă poartă mască. În acest fel, spitalele supraaglomerate vor putea externa mai repede pacienţii. 

Carmen Dorobăţ: În ultimele două luni am avut forme medii de boală care aș putea spune că au fost prelungite, în sensul că testul negativ s-a obținut după trei-patru săptămâni. Dacă în primele luni ale pandemiei negativarea se obținea și la 14 zile, acum foarte rar se obține la 14 zile. 

Ordinul mai stabileşte că şi la 90 de zile de la vindecare, dacă un alt test arată un rezultat pozitiv, nu înseamnă că este vorba despre o infecţie nouă. 

Dacă aţi surprins imagini care pot deveni o ştire, ni le puteţi trimite pe WhatsApp la numărul 0722.699.800, pe pagina de Facebook Observator sau pe mail, la adresa [email protected].

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să vă plătiţi vacanţa şi să fie anulată în ultima clipă?

Observator » Sanatate » Noile reguli pentru tratarea pacienților cu forme ușoare de Covid-19 aduc haos în spitale