Antena Meniu Search
x

O descoperire științifică ar putea permite persoanelor paralizate să meargă din nou. Ce este și cum funcționează implantul de măduva spinării

O descoperire științifică le-ar putea permite persoanelor paralizate să meargă din nou. Cercetătorii israelieni au creat, în premieră mondială, implanturi pentru măduva spinării, informează Independent.ie.

de Redactia Observator

la 07.02.2022, 12:41

O descoperire științifică ar putea permite persoanelor paralizate să meargă din nou. Ce este și cum funcționează implantul
- Shutterstock

Implanturile 3D, realizate folosind celule umane, au avut o rată de succes de 80% în restabilirea capacității de a merge la șoarecii paralizați în laborator, au spus cercetătorii.

Probele de țesut de la pacienți sunt transformate în implanturi funcționale ale măduvei spinării printr-un proces care imită dezvoltarea acesteia la embrionii umani. În următorii câțiva ani, oamenii de știință intenționează să poată crea implanturi personalizate pentru a repara țesutul deteriorat din cauza rănilor și fără risc de respingere de către organism.

Cercetătorii se pregătesc acum pentru etapa următoare, studii clinice pe oameni, și speră că în următorii ani țesuturile modificate vor fi implantate în persoanele paralizate, permițându-le să se ridice și să meargă din nou.

"Există milioane de oameni din întreaga lume care sunt paralizați din cauza leziunilor coloanei vertebrale și încă nu există un tratament eficient pentru starea lor. Persoanele rănite la o vârstă foarte fragedă sunt destinate să stea într-un scaun cu rotile pentru tot restul vieții, suportând toate costurile sociale, financiare și legate de sănătate ale paraliziei. Scopul nostru este să producem implanturi de măduvă spinării personalizate pentru fiecare persoană paralizată, permițând regenerarea țesutului deteriorat fără risc de respingere", spune profesorul Tal Dvir de la Centrul Sagol pentru Biotehnologie Regenerativă din cadrul Universității din Tel Aviv.

Echipa profesorului Dvir a folosit inginerie genetică pentru a reprograma celulele colectate din burta pacienților și a le readuce într-o stare care seamănă cu celulele stem embrionare - celulele capabile să devină orice tip de celulă din organism.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Sanatate » O descoperire științifică ar putea permite persoanelor paralizate să meargă din nou. Ce este și cum funcționează implantul de măduva spinării