Video Când scapă bucureştenii de ţânţarii rezistenţi la insecticid, care se înmulţesc incontrolabil: "Am prieteni care sunt ciuruiţi, efectiv"
Capitala este terorizată de ţânţari. Reprizele dese de ploaie scad eficienţa insecticidelor, în timp ce insectele se înmulţesc mai rapid. Bucureştenii "înţeapă" primăria cu sute de sesizări, compania responsabilă apelează la firme particulare pentru tratamente suplimentare, dar în zadar. Abia spre iarnă vor scăpa de ei.
După nouă din cele 14 tratamente împotriva ţânţarilor, bucureştenii sunt exasperaţi. Numai în ultimele 48 de ore au trimis 50 de sesizări la primărie."Stai să se facă ora 6 că nu mai poţi să stai aici. Se pun pe tine, nu ai ce să faci decât să vii cu o spirală, o pui lângă tine, dar tot te ciupesc", se plânge un bucureştean."Am prieteni care sunt ciuruiţi efectiv", zice un altul.
Dezinsecţia, apă de ploaie pentru ţânţari
Dacă în mod normal o nouă generaţie de ţânţari apare odată la 14 zile, canicula şi umiditatea au făcut ca aceste insecte să se înmulţească de două ori mai repede. În plus, în ultima perioadă ţânţarii au devenit şi mult mai rezistenţi în faţa soluţiilor folosite aşa că dispar mult mai greu.
Fără să ne dăm seama, şi noi ajutăm la înmulţirea ţânţarilor, spun biologii. "Acele vase cu apă pentru flori din cimitire, anvelopele care sunt peste tot, anvelopele uzate. În buza aceea interioară depun ouă foarte bine. Sunt tot felul de recipiente cu apă pe terenurile dezafectate sau în clădiri abandonate, găsesc loc unde să depună ouă", explică Aurelian Pintiliescu, biolog compania municipală Eco Igienizare.
- Ţara din Europa care sterilizează ţânţarii, pentru a nu mai transmite boli. Cercetătorii eliberează apoi...
- Risc major de epidemie cu virusul West Nile în Bucureşti. Cum ne protejăm de înţepăturile de ţânţari
- West Nile, prezent în patru sectoare din Capitală. Unde au fost găsite larve de ţânţari purtători ai virusului
În speranţa că vor scăpa de ţânţari şi de pericolul virusului West Nile, depistat în 4 sectoare din Capitală, bucureştenii au apelat şi la firmele particulare de dezinsecţie.
Câtcostă o şedinţă de stropire cu insecticide
"Toate substanţele au anumiţi factori care le înjumătăţesc sau le diminuează considerabil remanenţa produsului, cum ar fi soarele care strică şi distruge pelicula substanţei active, cum ar fi praful din atmosferă şi ploile care reuşesc fără doar şi poate să spele substanţa activă şi atunci noi trebuie să revenim cu un nou tratament. Preconizăm că şi septembrie va fi o lună cu ţânţari şi probabil că după jumătatea lunii octombrie vor începe să dispară natural", spune Alexandru Laveş, director firmă dezinsecţie.
O şedinţă de stropire cu insecticide împotriva ţânţarilor costă între 300 şi 500 de lei, în funcţie de suprafaţă, şi trebuie făcută odată la cel mult trei săptămâni pe toată durata sezonului cald.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰