Operația care înlocuiește șoldul, cu recuperare în 24 de ore
În România, peste 35.000 de români au nevoie de o proteză pentru șold, ca să poată merge din nou. Cel puțin acestea sunt estimările ortopezilor. Statistici nu sunt foarte multe.
În România, peste 35.000 de români au nevoie de o proteză pentru șold, ca să poată merge din nou. Cel puțin acestea sunt estimările ortopezilor. Statistici nu sunt foarte multe.
Conform Registrului Național de Endoprotezare, în 2018 s-au făcut doar 10.825 de intervenții chirurgicale de înlocuire a articulației de șold, adică doar 55 de cazuri rezolvate la fiecare 100.000 de locuitori.
Coxartroza este, de fapt, afecțiunea care îi aduce pe pacienți pe masa de operație. Cartilajul din articulația șoldului este distrus, iar femurul și osul bazinului ajung să se frece direct, provoacând dureri insuportabile pentru pacienți. Unii nici nu se mai pot deplasa. Aceeași uzură a cartilajelor poate apărea și la nivelul genunchilor, situație în care vorbim despre gonartroză. Din cauza frecării, articulația se inflamează, se umflă, apar leziuni la nivelul oaselor și dureri insuportabile.
Deteriorarea cartilajelor este ireversibilă. Singura șansă la o viață normală o reprezintă protezarea articulațiilor.
“Înlocuirea articulației de șold prin tehnica minim-invazivă este un concept modern pentru tratamentul coxartrozei. Această metodă permite chirurgului ortoped să pătrundă până la articulație și să o înlocuiască, fără să secționeze grupele musculare care înconjoară soldul. Medicul care practică acest tip de intervenție chirurgicală trebuie să fie supraspecializat în protezarea șoldului, cu o pregătire și experiență consistente în protezarea minim invazivă de șold“, spune doctorul Robert Apostolescu, chirurg ortoped.
Majoritatea pacienților care suferă înlocuirea totală a șoldului au vârsta cuprinsă între 50 și 80 de ani, dar înlocuirea integrală a șoldului a fost efectuată cu succes la toate vârstele, de la adolescentul cu artrită juvenilă, până la vârstnicii cu artrită degenerativă.
Avantaje pentru pacient - Înlocuirea articulației de șold prin tehnica minim-invazivă:
• durere postoperatorie mai mică;
• incizie mai mică;
• mobilizarea imediată a pacientului;
• de obicei, nu necesită transfuzie de sânge;
• durata mai scurtă a spitalizării în clinică – costuri reduse;
• revenirea rapidă la activitățile zilnice și profesionale.
Tehnica minim – invazivă prin abord anterolateral de șold a fost dezvoltată de Dr. Heinz Roettinger, consultant senior în cadrul Departamentului de Endoprotezare al Spitalului de Chirurgie din München, care are peste 30 de ani de experiență în domeniu și mai mult de 20.000 de operațiii efectuate.
În intervențiile de protezare, atât la șold, cât și la genunchi este foarte importantă precizia și simetria. Anatomia șoldului trebuie să fie refacută în cel mai mic detaliu, pentru ca după intervenție niciun pacient să nu mai șchiopăteze și să aibă picioarele egale. Înaintea operațiilor de protezare a șoldului și a genunchiului, Dr. Robert Apostolescu folosește un soft medical de planificare a operației care permite măsurarea fiecărui os din corpul uman și estimează dimensiunile și poziționarea protezei care trebuie implantată
„Această tehnică minim invazivă permite o pierdere minimă de sânge pentru pacient și cea mai mare conservare posibilă a țesuturilor, deoarece practic nu este taiat nici un muschi , tendon sau ligament pe parcursul operației. Pentru pacient, tehnica este considerabil mai blândă cu părțile moi decât alte tehnici. O proteză de calitate, pozitionată corect de către chirurgul ortoped, poate avea o durată de de viață de până la 25 de ani., dacă sunt unele de calitate. Uneori însă, degradarea protezei nu poate fi evitată. Dacă se întâmplă acest lucru, e posibil să fie nevoie de o intervenție chirurgicală de revizie a protezei de șold. Această procedură este mai complexă decât implantarea inițială, deoarece osul bazinului a fost deja afectat de proteza anterioară, iar de multe ori acesta devine subțire și fragil”, explică doctorul Robert Apostolescu.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰