(P) Cele mai eficiente metode pentru combaterea stresului
Stresul este un element firesc al naturii umane și uneori te ajută să te motivezi sau să iei decizii rapide. Chiar și stresul provocat de anumite evenimente nefericite, ca pierderea unei persoane dragi, problemele financiare, boală este firesc și apare în viața oricui.
- Exerciţiul fizic, alimentaţia sănătoasă, somnul şi exerciţiile de relaxare ajută la combaterea stresului.
Te poți simți agitat, incapabil să te concentrezi sau lipsit de putere, iar acest lucru este firesc. Totuși, dacă stresul îți provoacă sau agravează stări fizice și psihice maladive, dacă te afectează mult timp sau interferează cu viața personală sau profesională, este necesar să mergi la medic.
Există însă și metode de a combate stresul pe care le poți aplica singur. Cele mai eficiente dintre ele și-au dovedit eficacitatea pentru numeroase persoane, așa că este foarte posibil să funcționeze și în cazul tău.
Exercițiul fizic
Sportul și activitățile fizice sunt unele dintre cele mai bune metode de a combate stresul. Deși sună contradictoriu, stresul asupra corpului te scapă de stresul mental. Cu cât faci mai des sport, cu atât efectul va fi mai semnificativ. Există mai multe motive care explică acest fenomen:
Scăderea cantității de hormoni ai stresului. Activitățile fizice reduc secreția de cortizon și alți hormoni implicați în apariția stresului și încurajează eliberareaa endorfinelor, substanțe chimice care îmbunătățesc dispoziția și funcționează ca analgezice naturale.
Îmbunătățesc somnul. Somnul și stresul formează un lanț vicios: cu cât ești mai stresat, cu atât dormi mai puțin și mai prost și cu cât odihna este mai superficială și mai scurtă, cu atât posibilitatea de apariție a stresului este mai mare. Exercițiile fizice cresc calitatea somnului și alungă insomnia.
Cresc încrederea în sine. Sportul te ajută să te simți mai bine în corpul tău și să fii mai încrezător în puterile proprii, ceea ce induce o stare mentală bună.
Alimentația sănătoasă
Beneficiile unei diete sănătoase se răsfrâng nu doar asupra taliei, ci și asupra minții. Alimentele sănătoase scad efectele stresului, cresc imunitatea și scad tensiunea. Zahărul și grăsimea în exces au efectul opus, deși atunci când suntem stresați tindem să ne orientăm chiar spre dulciuri și produse fast food. Pentru a combate stresul, consumă carbohidrați complecși, proteine ușor de asimilat și acizi grași din pește, carne, ouă și nuci.
Și antioxidanții ajută în lupta cu stresul, pentru că protejează celulele de daunele pe care stresul cronic le produce. Fructele, în special cele de pădure, leguminoasele și condimentele sunt bogate în antioxidanți. Specialiștii afirmă că cei mai importanți nutrienți în combaterea stresului sunt vitamina C, magneziul și acidul gras Omega3. Astfel, este bine să consumi alimente care conțin aceste substanțe.
Somnul
Am menționat mai sus relația dintre somn și stres. În afară de activitățile fizice, este important să găsești și alte modalități prin care să contribui la un somn odihnitor. Iată câteva sugestii:
Petrece cât mai mult timp în aer liber, la soare
Redu consumul de alcool și cafea, în special cu câteva ore înainte de culcare
Formează-ți un program de somn, care să înceapă înainte de miezul nopții
Nu folosi telefonul sau alte electronice cu 30-60 de minute înainte de culcare
Creează un ambient propice odihnei, prin îndepărtarea surselor de iluminat și asigurarea unei temperaturi de 18-22 de grade.
Culcă-te pe un pat confortabil
Învață să te relaxezi
Când ești stresat, relaxarea pare de cele mai multe ori imposibilă. De aceea, de-a lungul timpului, oamenii au inventat diverse tehnici prin care să-și regăsească echilibrul mental. Yoga și exercițiile de respirație sunt foarte utile în acest sens, la fel ca și tai chi-ul sau meditația. Caută un instructor pentru una dintre aceste activități și învață să lași gândurile negative și tensiunea deoparte.
Gestionarea stresului nu este un lucru ușor, însă metodele pe care ți le-am prezentat te pot ajuta să îl combați. Activitățile fizice, dieta sănătoasă, somnul de calitate și exercițiile de relaxare sprijină corpul și mintea în lupta cu acest inamic al vieții liniștite.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰