(P) La ce vârstă vă puteți hrăni copilul cu lapte de vacă?
Chiar dacă cele mai multe tipuri de formule de lapte praf pentru sugari au în compoziția lor lapte de vacă, părinții sunt sfătuiți să nu își hrănească copiii cu lapte de vacă până când aceștia nu împlinesc vârsta de 1 an.
Există un motiv foarte solid pentru care este necesar să așteptați până când copilul împlinește un an înainte de a-i oferi lapte de vacă sau lapte de capră. După împlinirea acestei vârste, cel mai recomandat este laptele integral, nu opțiunile de lapte cu un conținut redus de grăsime.
De ce nu se introduce laptele de vacă înainte de împlinirea vârstei de 1 an?
Laptele de vacă este un aliment interzis în primul an de viață, deoarece nou-născuții nu sunt capabili să digere complet și ușor laptele de vacă așa cum digeră laptele matern. Laptele de vacă le-ar putea cauza diaree și iritații ale mucoasei stomacului și intestinului, iar asta ar putea conduce la pierderi de sânge în scaun. De asemenea, rinichii unui nou-născut ar putea să nu fie capabili să proceseze concentrațiile mari de proteine și minerale prezente în laptele de vacă, ceea ce poate duce la deshidratare. În plus, laptele integral are un nivel mai scăzut de fier și vitamina C în comparație cu laptele matern. Dacă ați face trecerea prea repede la laptele de vacă, atunci bebelușul nu ar mai primi nutrienții de care are nevoie.
În cazul unor bebeluși, trecerea precoce la laptele de vacă poate duce la anemie prin deficit de fier. Este vorba despre o afecțiune cauzată de proteinele care irită mucoasa stomacului și a intestinelor. Chiar dacă bebelușul a împlinit vârsta de 1 an, înainte de a-i oferi lapte de vacă, cel mai recomandat este să discutați cu medicul pediatru. El este în măsură să vă spună dacă puteți înlocui formula de lapte praf cu lapte de vacă. Recomandarea din partea medicului pediatru este cu atât mai importantă dacă aveți antecedente familiale de reacții alergice la laptele de vacă sau dacă bebelușul are cerințe dietetice speciale. Dacă aveți un copil cu nevoi nutriționale speciale, puteți achiziționa dintr-o farmacie online formule de lapte specializate sau formule pe bază de soia, acestea fiind alternativele cele mai recomandate la formulele pe bază de lapte de vacă.
Lapte integral, semi-degresat sau degresat?
Părinții sunt încurajați să le ofere copiilor cu vârsta cuprinse între 1 și 2 ani lapte integral de vacă, cu excepția cazului în care aceștia prezintă risc de obezitate. Laptele integral prezintă un nivel mai ridicat de grăsimi și de vitamine, care este necesar pentru o creștere și o dezvoltare armonioase. După împlinirea vârstei de 2 ani, puteți începe să vă hrăniți copilul cu lapte cu un conținut scăzut de grăsimi. Totuși, copiii cu vârsta sub 5 ani, nu ar trebui hrăniți cu lapte semi-degresat sau degresat, deoarece aceste opțiuni de lapte nu conțin suficiente calorii și nutrienți.
De ce este necesară trecerea la lapte de vacă?
În mod ideal, după împlinirea vârstei de 6 luni, copiii ar trebui expuși cu prudență la o varietate de tipuri de mâncare bebeluși, inclusiv fructe, legume, cereale, iaurturi și surse de proteine de înaltă calitate. Laptele matern sau formula de lapte praf va continua să fie o importantă sursă de hrană, însă după împlinirea vârstei de 1 an, copilul ar trebui să obțină majoritatea caloriilor dintr-o varietate bună de alimente solide. Laptele matern și formulele de lapte praf pot fi mai bogate în energie decât laptele de vacă integral, ceea ce îi poate tăia apetitul copilului.
În loc să beneficieze de o dietă sănătoasă și echilibrată, copilul se va sătura doar cu laptele mamei sau cu formula de lapte praf, ceea ce nu este de dorit. Trecerea la laptele integral este necesară și pentru că laptele este o sursă ușor accesibilă și convenabilă de calciu, proteine, vitamina D și riboflavină. Riboflavina este o vitamina B esențială care sprijină creșterea și dezvoltarea oaselor, mușchilor și nervilor bebelușului. O dietă sănătoasă suplimentată cu lapte integral oferă copilului nutrienții de care are nevoie pentru o creștere sănătoasă.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰