Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Zeci de pacienți cu coronavirus ies din spitale la cerere, după decizia CCR

Zeci de pacienţi cu coronavirus, unii în stare gravă, ies din spitale la cerere, în urma deciziei CCR. Medicii spun că, odată lăsaţi liberi, nimeni nu mai ştie de soarta lor şi pot fi un pericol real pentru alţi oameni. Şi asta în timp ce virusul face oricum tot mai multe victime. Sunt peste 400 de cazuri noi şi sâmbătă. Spitalele din toată ţara încep să se umple, iar pacienţii sunt mutaţi la sute de kilometri unde mai sunt locuri libere. Şi e oficial, nimeni nu mai poate fi ţinut în izolare sau carantină.

de Denisa Morariu-Tamaş

la 04.07.2020 , 23:30

  • Nu este clar cine îi monitorizează pe pacienți acasă.
  • Sâmbătă au fost 416 cazuri în România

În ultimele două zile, medicii se confruntă cu o situaţie neobişnuită - pacienţii cu Covid vor să plece şi pleacă acasă. Bolnavii invocă decizia judecătorilor de la Curtea Constituţională şi ignoră sfaturile doctorilor.

Beatrice Mahler, manager Spital Marius Nasta: Da, sunt cereri de externare pentru a pleca la cerere pacienții în acest moment din Institutul Marius Nasta. Nu pot să spun că sunt mulți, dar pot să spun că fiecare caz contează mai ales când vorbim despre pacienți simptomatici, pacienți care pleacă din spital pe propria răspundere.

Medicii spun că pentru pacienţii cu simptome externarea la cerere ar putea fi fatală. Ei trebuie să-şi administreze singuri acasă tratamentul de care s-ar fi ocupat cadrele medicale

Vezi și

Beatrice Mahler, manager Spital Marius Nasta: Problema este că acești pacienți de cele mai multe ori sunt pacienti cu comorbididăţi, necesită un management destul de complex.

Zeci de pacienţi pozitivi au depus cereri să plece acasă şi la spitalele din Craiova, Ploiesti, Braşov. Spitalul Colentina numără 7 externări într-o zi, iar spitalul Victor Babeş a eliberat deja 6 paturi.

Simin Florescu, director medical Spitalul Victor Babeș: Ei doresc sa plece acasa pur si simplu pentru ca nu vor sa stea in spital. Sunt pacienți pozitivi unii dintre ei, cu simptomatologie moderata sau medie, altii asimptomatici. Sunt foarte mulți pacienți care după 5-6 zile încep să dezvolte simptomatologie respiratorie. Că a început să tușească puțin, că parcă l-a durut în gât, că parcă l-a durut spatele, că a făcut puțină febră și mulți dintre ei isi minimizeaza propriile simptome de groaza de a ajunge in spital.

Externările vin cu efecte în lanţ. Nimeni nu ştie cine îi monitorizează pe pacienţii cu Covid acasă.

Beatrice Mahler, manager Spital Marius Nasta: Există o raportare zilnica catre DSP a numelui pacientului care se externeraza si a datelor de contact, inclusiv medicul de familie, pentru că DSP face această lergatură intre noi și medicul de familie.

Doar că acest cerc de încredere la un moment dat se frânge.

Eva Cristescu, medic de familie: Nici eu nu stiu daca e prevazut ca DSP sa informeze medici. Niciodata nu ne-au informat autoritatile de sanatate publică despre treaba asta. Întotdeauna i s-a spus pacientului ”anunță-ți si medicul de familie”.

Estul ţării pare însă să-şi fi învăţat lecţia. La Spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi, pacienţii au refuzat externarea, chiar şi cu un test negativ în mână.

Carmen Dorobăț, Spitalul de Boli Infecțioase Iași: Am făcut chiar azi o vizită într-o zonă mai mare a spitalului și nu am avut cereri care să meargă în afara regulilor pe care le avem. Pacienții chiar spun ”nu știu de ce să plec mai repede dacă viața mea ar fi pusă în pericol” sau eventual să transmită infecția la cei de acasă.

Simin Florescu, director medical Spitalul Victor Babeș: La noi însă toate măsurile astea extrem de strânse de carantinare și izolare au avut succes, trebuie să recunoaștem. Dacă le scăpăm din mână acum, evoluția va fi imprevizibilă.

Dar virusul nu dă înapoi. România a înregistrat 416 cazuri noi şi 23 de decese în 24 de ore. În zonele focar, spitalele sunt pline. Secţiile de terapie intensivă  nu fac faţă. Sâmbătă, sunt 223 de bolnavi cu Covid şi 450 de pacienţi cu alte boli internaţi la ATI. Un sfert din numărul paturilor sunt ocupate.Problema e însă alta, spun medicii.

Șerban Bubenek, Societatea Română de ATI: În clipa de față nu avem un deficit major Problema e repartizarea lor geografică. Sunt județe și orașe în care paturile de terapie s-au umplut toate și județe și orașe în care reanimările nu sunt umplute. Personalul e deficitar în majoritatea secțiilor de terapie intensivă.

Aşa se face că pacienţi din Târgovişte au fost duşi cu elicopterul la un spital aflat la aproape 300 de kilometri distanţă, în Galaţi.

Gabriel Avramescu, prefect Galați: În această seară va sosi un pacient din Dâmbovița cu elicopterul. Practic, vom avea doar 12 paturi disponibile în condițiile în care numărul de îmbolnăviri în Galați e în creștere. Dâmbovița nu mai are locuri pe ATI.

Spitalele din Braşov, Ploieşti şi Mioveni sunt pline, iar bolnavii sunt mutaţi în alte judeţe.

Denisa Morariu-Tamaş Like
Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Sănătate » Zeci de pacienți cu coronavirus ies din spitale la cerere, după decizia CCR