Antena Meniu Search
x

Autoritățile pot suplimenta paturi la Terapie Intensivă pentru bolnavii cu coronavirus, însă este nevoie și de medici (Video)

Veselia de la mare e în contradicţie cu realitatea din spitale. Astăzi numărăm cele mai multe cazuri de la izbucnirea epidemiei - 889. Iar în plus nu mai sunt locuri la terapie intensivă în Bucureşti, spune şeful departamentului pentru situaţii de urgenţă.

de Redactia Observator

la 18.07.2020, 21:57

Vezi și
  • Problema locurilor în ATI ar putea fi rezolvată
  • Autoritățile trebuie să găsească și medici care să trateze bolnavii

Anunţul a stârnit controversă, în condiţiile în care sunt 280 de pacienţi la ATI în toată ţara. Explicaţia există, dar e una românească: avem paturi, n-avem medici!

Imaginile care ne-au şocat în urmă cu câteva luni în Italia sunt acum o realitate la noi. În curtea spitalului Matei Balş din Capitală, şase ambulanţe SMURD aşteaptă să lase pacienţi cu covid. Iar vestea de care ne temeam cel mai mult a venit: nu mai sunt locuri la terapie intensivă în spitalele covid din Bucureşti.

Marcel Vela, ministru de Interne: "Situaţia este crâncenă! Situaţia este dramatică. Acest virus există, este foarte agresiv, invizibil, este un duşman care atacă şi tineri, şi adulţi şi seniori"

Raed Arafat, șeful DSU: "Din păcate, în spitalele în care avem secţii de ATI destinate pacienţilor cu COVID, la acest moment, nu mai sunt locuri de terapie intensivă! Asta înseamnă că dacă va apărea ceva, va fi transferat în altă zonă"

S-a şi întâmplat deja, anunţă oficialii, un prim pacient a fost transferat de la Bucureşti la Ploieşti. Dar cum s-a ajuns în această situaţie, e întrebarea de pe buzele tutror.

Capitala are 5 spitale angrenate în lupta cu COVID19 și un număr limitat de locuri la terapie intensiv, mai exact 95 acum. Paturile se eliberează doar dacă un bolnav se simte mai bine sau tragic, dar adevărat, moare.

Spitalul Matei Balş este epicentrul COVID din Capitală. În fiecare din cele 20 de paturi ATi, un om luptă pentru viaţă.

Adrian Marinescu: "Mergem într-adevăr cu o capacitate maximă dar, lucrurile sunt oarecum aşezate. Nu e o problemă de ce e în momentul ăsta. Întrebarea ar fi "Ce se va întâmpla în dinamică dacă mergem cu aceeaşi creştere?"

280 de oameni sunt internaţi astăzi la terapie intensivă în toată ţara. Anunţul că nu mai sunt locuri la ATI a stârnit o furtună în societate.

Gabriela Firea, primar general București: "Am aflat şi eu astăzi că este posibilă luarea în discuţie ca din nou să fie închis spitalul Colentina pentru pacienţii cronici. Lucru care nu ar fi deloc bun, deloc favorabil pentru pacienţii din întreaga ţară deoarece există suficiente paturi normale şi precum şi paturi de ATI în spitalele de boli infecţioase din Bucureşti. Ministerul Sănătăţii trebuie doar să reorganizeze în interior atât resursele umane, medici şi asistenţi, cât şi resursele privind dotarea acestor spitale".

Responsabilii recunosc problema: avem paturi, n-avem medici.

Ludovic Orban, premierul României: "Există posibilitatea unei creşteri a secţiei ATI la Balş. Dar, acolo e necesară suplimentarea personalului medical şi de câteva dotări. Căutăm să identificăm soluţii suplimentare. Ma gândesc că decizia privind spitalul Colentina ar putea fi reanalizată pentru că acest spital ne-a fost de mare folos"

Raed Arafat, șeful DSU: "Bineînţeles, în alte locuri din ţară sunt paturi libere. Vom fi obligaţi să transferăm sau să găsim o soluţie şi, eventual, să instalăm o unitate mobilă de terapie intensivă lângă un spital din Bucureşti, dacă avem personal pentru acest lucru"

Adrian Marinescu: "Problema nu e să ai paturi sau ventilatoare, ci să ai şi personalul care să fie corespunzător. Şi asta e o problemă pe care nu o rezolvi peste noapte"

Şi în spitalele din ţară situaţia e la limită

Dr. Andrea Moldovan - director medical Spital Boli Infecțioase Brașov: "Alaltăieri seară a fost cazul unui pacient depistat pozitiv cu COVID19, un pacient oncologic, care indicaţie de internare în Terapie Intensivă, însă, pentru care nu a fost disponibil un loc în Braşov. S-a găsit un loc de internare în Spitalul Judeţean din Sibiu. Dacă acolo nu am fi avut locuri, am fi apelat la ajutorul colegilor din Târgu-Mureş, Sfântu Gheorghe fiind deja ocupat. La noi în spital este practic acoperire completă cu pacienţi"

Şi asta în condiţiile în care cifrele cresc de la zi la zi. 889 de cazuri noi astăzi, cele mai multe de până acum.

Nelu Tătaru, nimistrul Sănătății: "Nu este cazul stării de urgenţă. Noi avem focare răzleţe în câteva judeţe"

Între timp, şeful statului a semnat legea carantinei. A fost publicată în monitorul oficvial, dar va intra în vigoare peste trei zile. Abia atunci autorităţile vor putea să ţină în spitale pacienţii infectaţi şi vor putea să detaşeze medici de la un spital la altul.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Sanatate » Autoritățile pot suplimenta paturi la Terapie Intensivă pentru bolnavii cu coronavirus, însă este nevoie și de medici (Video)