Antena Meniu Search
x

Vaccinarea anti-Covid-19 pentru copii. Când ar putea începe în România și de la ce vârstă va fi indicată

În acest an, Ziua Copilului va aduce în România şi cea mai mare campanie de vaccinare pentru adolescenţi. Autorităţile pregătesc un maraton de imunizare pentru tinerii cu vârste între 16 şi 18 ani. Ar putea fi chemaţi şi cei între 12 şi 16 ani, dacă serul special pentru ei va fi aprobat.

Larisa Andreescu
de Larisa Andreescu

la 20.05.2021, 14:59

În imagine: O fetiţă se uită la o seringă înainte de a i se administra un vaccin
Când ar putea începe în România și de la ce vârstă va fi indicată - Shutterstock

Peste 2,9 milioane de români au schema completă de vaccinare, până în acest moment, iar numărul celor care au cel puţin o doză a ajuns la 4 milioane.

Când va avea loc maratonul de vaccinare pentru copii

Autorităţile speră ca în următoarele două săptămâni să mai fie imunizate încă un milion de persoane, iar în această situaţie sunt vizaţi mai ales copiii. Cele 700 de centre de vaccinare din ţară cu serul Pfizer vor fi deschise non-stop pentru cei mici. Ei vor fi însă nevoiţi să se prezinte la centrele de vaccinare însoţiţi de un aparţinător care să îşi dea acceptul pentru vaccinare.

„Intenționăm să organizăm în perioada 31 mai -1 iunie, pentru că este Ziua internațională a copilului, un maraton la nivel național pentru vaccinarea copiilor din grupa de vârstă 16-18 ani, însă dacă până la acel moment vom avea și autorizarea pentru grupa de vârstă 12-15 ani avem în plan această activitate de vaccinare. Ne-am dori să funcționeze neîntrerupt cel puțin 24 de ore, încât să dăm posibilitatea unui număr cât mai mare de tineri, de copii, de adolescenți, să se poată prezenta în centrele de vaccinare evident însoțiți de un aparținător, de tutorele legal, părinți, bunici. În zilele respective, 31 mai - 1 iunie, vom avea această prioritizare pentru această grupă de vârstă”, a declarat Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare potrivit Mediafax.

În prezent, serul Pfizer este administrat în România doar tinerilor cu vârste peste 16 ani, dar Agenţia Europeană a Medicamentului are în vedere autorizarea lui şi pentru categoria de vârstă 12-16 ani. La pol opus, Statele Unite ale Americii şi Canada vaccinează deja adolescenţi între 12 şi 15 ani. Studiile au arătat că, în cazul lor, serul asigură o eficienţă de 100%. Aproape o treime dintre cei 3.300 de adolescenţi chestionaţi de Consiliului Naţional al Elevilor nu s-au hotărât încă dacă vor sau nu să se vaccineze.

Ideea vaccinării, refuzată de unii părinţi

Potrivit lui Iulian Cristache, purtător de cuvânt al Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi, peste 60% din părinţi cu certitudine nu vor să-i vaccineze pentru că este o probă a timpului.

“Ei au nevoie de mai multe informaţii. Prin canale de comunicare pe care noi, tinerii, le folosim fie că vorbim de reţelele sociale sau de aceşti influenceri. Dacă postezi o broşură de 20 de pagini în PDF nu o să stea nimeni niciodată să citească” a declarat Rareş Voicu, preşedinte în Consiliul Naţional al Elevilor.

Medicii însă fac un apel la răspundere şi îi îndeamnă pe părinţi să facă alegerea corectă pentru copii lor în ceea ce priveşte lupta împotriva pandemiei şi şansa de a reveni, cândva, la normalitate. Aproape 70 de mii de tineri au fost diagnosticaţi cu virusul de la începutul pandemiei. Din păcate, 14 minori au pierdut lupta cu boala, iar o parte dintre cei care au scăpat de virus se luptă în continuare cu sechelele pe care le-a lăsat sindromul inflamator multisistemic asupra lor.

“Decizia priveşte viitorul şi sănătatea copiilor noştri. Între a intra în insuficienţă respiratorie, a face o formă severă de Covid sau un sindrom inflamator multisistemic şi a salva aceşti copii cred că este esenţial să punem în balanţă beneficiul” a menţionat Valeriu Herdea, medic de familie.

Tinerii şi bătrânii fac parte din categoria persoanelor cel mai puţin imunizate

Tinerii și bătrânii sunt categoriile care au cele mai puține persoane vaccinate potrivit datelor comunicate de Valeriu Gheorghiță. La categoria sub 19 ani s-au vaccinat 86.000 de persoane ceea ce reprezintă 10,5% din populația eligibilă. La categoria 20-29 de ani sunt 387.000 de persoane care reprezintă 17,9%, la 30-39 de ani sunt 584.000 de persoane și 21% rată de acoperire, iar la 40-49 de ani sunt 751.000 de persoane cu o acoperire de 24,8%.

La categoria 50-59 de ani sunt 735.000 de persoane cu o acoperire de 28,9%, la 60-69 de ani sunt 811.000 de persoane cu o acoperire de 32,4%, iar la 70-79 de ani sunt 470.000 de persoane cu o acoperire de 30,7%. La categoria peste 80 de ani sunt 151.000 de oameni vaccinați ceea ce reprezintă 16,3% din populația eligibilă, a precizat Valeriu Gheorghiță.

Potrivit Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, aproximativ 47.000 de elevi cu vârste de peste 16 ani s-au vaccinat anti-Covid. Acesta a felicitat liceele şi Direcţiile de Sănătate Publică implicate în facilitarea accesului elevilor la vaccin prin crearea de centre de imunizare în şcoli şi a menţionat că toţi elevii care s-au vaccinat au avut "acceptul expres” al părinţilor, potrivit news.ro. El a catalogat drept "admirabil" sprijinul acestor unităţi şi al Direcţiilor de Sănătate Publică din judeţe care au înfiinţat centre de vaccinare în şcoli.

"Cu siguranţă vom susţine orice măsură care va îmbunătăţi procentul de vaccinare, însă mai întâi trebuie să fie aprobat de AEM, apoi aprobat în sistem naţional”, a adăugat ministrul, referindu-se la vaccinul pentru elevii cu vârste între 12 şi 16 ani. Cîmpeanu a precizat că a solicitat şcolilor situaţia cadrelor vaccinate pe două categorii – profesori şi personal nedidactic sau auxiliar – iar rezultatele le va avea curând.

"Eu cred că am trecut de 50% (rată de vaccinare în sistem - n.r.) Trebuie să ajungem la 60-70%, cel puţin”, a mai afirmat ministrul.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Sanatate » Vaccinarea anti-Covid-19 pentru copii. Când ar putea începe în România și de la ce vârstă va fi indicată