Antena Meniu Search
x

Video Pericolul expunerii îndelungate la soare. Specialiștii spun între ce ore nu avem voie să stăm la plajă: "Aceste radiaţii lezează ca nişte gloanţe această piele"

În plin sezon estival medicii ne recomandă să ne protejăm de soare întreaga zi. Dacă până acum orele prânzului erau contraindicate pentru plajă, acum soarele este atât de puternic încât doar doar dis de dimineaţă şi la apus mai putem să ne bronzăm. 

de Redactia Observator

la 24.06.2022, 19:39

Vezi și

Soarele a devenit periculos aproape toată ziua, specialiştii ne recoamndă să evităm plaja între orele 9 şi 17.

Pericolul expunerii îndelungate la soare

Viviana Iordache, medic dermatolog: Persoanele care au aluniţe multe şi persoanele care au istoric de cancer de piele nu au ce să caute în ultraviolete. Copiii până la doi ani nu au voie la plajă şi, indiferent de miturile de care o să mai auziţi sau pe care o să le mai citiţi privind creşterea imunităţii, privind creşterea sintezei de vitamina D şi a creşterii în înălţime, celula care produce pigmentul de bronz şi care se numeşte melanocit, nu este foarte competentă până la doi ani.

Mihail Pautov, medic chirurg: Aceste radiaţii lezează ca nişte gloanţe această piele, pielea se inflamează şi începe să elibereze nişte substanţe. Ceea ce fac este să distrugă elastina şi colagenul de sub piele. 

Pe acelaşi subiect

Iar cremele şi uleiurile de plajă trebuie alese cu grijă, din farmacii.

Elena Popa, medic dermatolog: Trebuie să scrie SPF minim 30 plus cu spectru larg, adică şi UVA şi UVB şi rezistente la apă. Nu recomandăm un SPF mai mic de 30 plus deoarece nimeni nu aplică cantitatea suficientă şi nici nu reaplică suficient de des.

Cu toate astea, pentru mulţi vara înseamnă plajă şi o piele bronzată.

Turiști-reporter: Nu prea ne-am protejat după cum vedeţi. Suntem puţin cam arse.

- Conştientizaţi că e periculos pentru sănătate?

- Nu prea.

- Stăteam protejată. Încercam să pun un prosop, o umbrelă.

Radiațiile ultraviolete sunt doar o parte din radiațiile solare. Cele care ajung pe Pământ şi care ne afectează pielea şi retina sunt cele din spectrul A şi B. OMS a stabilit că un indice UV de peste 3 este deja periculos, acesta fiind şi pragul de la care se emit atenţionări preventive.

Roxana Bojariu, climatolog: Refacerea stratului de ozon e încetinită de încălzirea globală şi acest strat de ozon se subţiază. De aceea pe timp de vară avem o cantitate sporită de radiaţii, avem un flux al radiaţiei solare mult mai mare.

Consecinţa cea mai gravă a expunerii prelungite la razele ultraviolete poate duce la melanom, una din cele mai agresive forme de cancer.

Silvia Coman a descoperit în 2006 pe propria piele ce înseamnă un astfel de diagnostic. Avea 36 de ani atunci şi era medic.

Silvia Coman: Eu am avut arsuri solare în copilărie, te duceai o săptămână la mare, nu se ştia de pericolul expunerii, nu existau loţiunile de fotoprotecţie care există acum şi se întâmpla să am arsuri, insolaţii. Până în 18 ani poşi să-ţi faci răul cel mai mare.

Michael Schenker, medic oncolog: Sunt modificările nervilor pigmentari, aluniţelor pe care le avem pe piele. Orice modificare de orice fel la o astfel de aluniţă trebuie să ne facă să mergem cât mai degrabă la un dermatolog. Fie că este o sângerare, ulcerare şi sângerare, fie că este o creştere în volum, în suprafaţă, fie că este o modificare a culorii aluniţei. După cum orice formaţiune palpabilă gen adenopatie, ganglion, fie că axilar, fie că e laterocervical sau sub mandibulă.

Violeta Astratinei, preşedinte Melanom România: În România sunt diagnosticaţi, sunt nou diagnosticaţi cam 1547 de pacienţi cu melanom. 

Aproape 500 de români sunt răpuşi anual de cancerul de piele. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Sanatate » Pericolul expunerii îndelungate la soare. Specialiștii spun între ce ore nu avem voie să stăm la plajă: "Aceste radiaţii lezează ca nişte gloanţe această piele"