Antena Meniu Search
x

Peste 100 de oameni mușcați de căpușe, doar în Pitești. Sfaturi pentru evitarea complicaţiilor sau a bolii Lyme

Peste 100 de persoane au ajuns la Spitalul Judeţean de Urgenţă Piteşti, după ce au fost muşcate de căpuşe.

de Redactia Observator

la 20.07.2021, 09:41

Mușcătură de căpușă
Căpușă - Profimedia Images

”De la începutul primăverii şi până în prezent, peste 100 de persoane s-au prezentat în Unitatea de Primiri Urgenţe a SJUP, pentru a solicita sprijinul specialiştilor în vederea extragerii căpuşelor. Din fericire, în niciunul dintre cele 119 cazuri înregistrate din martie şi până în prezent nu a fost necesară internarea, medicii specialişti recomandând tratament adecvat, la domiciliu”, anunţă reprezentanţii unităţii sanitare.

Conform acestora, căpuşele sunt, de obicei, mici paraziţi externi, cu dimensiuni de aproximativ 0,5 - 15 mm. Căpuşele adulte sunt mai mari, după hrănire, de dimensiunea unei boabe de cafea.

”Acestea se ataşează de pielea animalelor sau a oamenilor, înţepând suprafaţa acesteia şi hrănindu-se cu sângele gazdei. De obicei, se ataşează la baza firului de păr, în spatele urechilor, la pliul coatelor, în spatele genunchilor, în zona inghinală şi a axilelor.Odata fixate pe suprafaţa tegumentului, căpuşele vor introduce capul în spaţiul subtegumentar şi vor începe alimentaţia, care poate dura câteva minute, dar şi câteva ore. Este foarte important ca în această perioadă, dacă este sesizată căpuşa, să nu fie smulsă sau să se încerce pur şi simplu îndepărtarea sa, deoarece ligaturarea între corp şi cap este una relativ fragilă, iar o îndepărtare defectuoasă va produce menţinerea capului în spaţiul subtegumentar, în timp ce doar corpul a fost îndepărtat. În situaţia în care este sesizată infestarea cu căpuşă, este necesar să vă deplasaţi la un cabinet medical sau la spital deoarece aici există instrumentarul necesar pentru a se îndepărta adecvat capuşa, fără a îi rupe capul şi a menţine acolo fracţiuni din aceasta”, recomandă medicii.

Ei precizează că nu orice muşcătură poate transmite Boala Lyme, ci muşcăturile căpuşelor pot produce o serie de boli, cea mai cunoscută fiind Boala Lyme, de aceea este esenţial ca acestea să fie îndepărtate la timp şi corect.

Pe acelaşi subiect

Sfaturi pentru evitarea complicaţiilor, după mușcătura de căpușă

- Evitarea zonelor cu iarbă sau a zonelor bine înverzite fără a avea îmbracăminte adecvată. Este important să fie acoperită întreaga suprafaţă corporală (pantaloni lungi, bluze cu mânecă lungă).

- La final, este recomandat a se inspecta suprafaţa corpului pentru depistarea posibilelor muşcături, dar şi pentru posibila prezenţă a căpuşelor la nivelul tegumentelor

- De asemenea, este recomandat, în privinţa vestimentaţiei, a se purta haine deschise la culoare.

Îndepărtarea căpuşei la domiciliu

- Se dezinfectează locul cu alcool.

- Folosind o lupă, se extrage cu penseta căpuşa, trăgându-i capul şi nu corpul. Dacă se apasă pe corp sau se aplică substanţe sau căldură, creşte numărul de bacterii deversate în pielea omului, în cazul în care căpuşa este infectată.

- Se spală bine cu apă şi săpun şi se aplică, din nou, alcool sanitar sau iod/betadină.

- Este esenţial ca îndepărtarea să fie făcută în primele 12 ore de la înţepătură. Se mai poate extrage cu serveţelul prin înfăşurare, însă în mâini neantrenate e periculos şi ineficient.

- În cazul în care rămân fracţiuni de căpuşă în tegument, este recomandată prezentarea la medic, astfel, evitând un pericol.

sursa: news.ro

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Sanatate » Peste 100 de oameni mușcați de căpușe, doar în Pitești. Sfaturi pentru evitarea complicaţiilor sau a bolii Lyme